دوره 1، شماره 4 - ( زمستان 97 1397 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: Ir.Medilam.Rec.1396.149

Azadi A, Rezaei N. andropause and it is relation with quality of life in the men over 40 in health center of ilam 2018. Journal title 2019; 1 (4)
آزادی آرمان، رضایی نازنین. بررسی شیوع آندروپوز و ارتباط بین آندروپوز و کیفیت زندگی در مردان بالای 40 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ایلام سال 1396. عنوان نشریه. 1397; 1 (4)

گروه آموزشی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
تستوسترون مهمترین آندروژن خون است (8). افزایش سن، عوامل ارثی، چاقی، تغذیه، استرس، افسردگی، بیماریهای مزمن مثل دیابت، بیماری قلبی، نارسائی مزمن کلیه، بیماریهای مزمن کبد، سندروم آپنه خواب، آرتریت روماتوئید، مصرف برخی از داروها از جمله گلوکوکورتیکوئیدها، سیگار و الکل است که همگی از جمله عواملی هستند که با کاهش چشمگیر تستوسترون خون همراهند (8, 16).
کاهش وابسته به سن تستوسترون پلاسما آندروپوز نامیده می­شود. آندروپوز فرآیند پیچیده­ای در زندگی مردان است که علائم آن بصورت واضح معمولا در سنین میانسالی و پس از آن بروز می­کند (9) (8). آندروپوز با تغییرات شدید فیزیولوژیک و روانی همراه است که در یک دوره طولانی می­تواند تاثیر قابل توجهی بر چرخه بیماریهای خاموش داشته باشد (10).
علائم و مشکلات مربوط به این دوره در ابتدا بصورت خاموش و آرام آغاز شده و تابلوی بالینی واضحی همانند مونوپوز ندارد (9)، کاهش علاقه یا رقابت در کار، احساس درد در عضلات و مفاصل، کاهش حافظه و در برخی موارد آلزایمر، کاهش سطح سازگاری با اطرافیان، کاهش توانائی ذهنی، کاهش توده عضلانی، افسردگی، ایجاد اختلال در نفس کشیدن هنگام نیاز به تنفس بیشتر، مورمور کردن و احساس کرختی در انگشتان، یبوست، توهم، فقدان علاقه به ورزش، اختلال در خواب، گرگرفتگی بخصوص در ناحیه سر و سینه، التهاب پروستات، انزال برگشتی، ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه­ها)، خلق منفی، هموروئید، عصبانیت و تحریک پذیری، طاسی، خشکی چشم­ها، کوتاهتر شدن قد، کاهش موهای زیر بغل و ناحیه پوبیس، تشویش و اضطراب، افزایش سرعت پوکی استخوان، تکرر و بی­اختیاری استرسی ادرار پروستات و اختلال در عملکرد جسمانی از جمله عوارض ناشی از کاهش تستوسترون و آندروپوز است (10, 11). کاهش میل جنسی، کاهش دفعات نعوظ، کاهش استقامت و توانائی جسمی، آشفتگی ظاهر و نحوه لباس پوشیدن (به دلیل افسردگی و عدم تمایل به جذابیت جنسی)، کوچک و شل شدن و خشک شدن غدد راس پنیس، ضعیف شدن رنگدانه­های موها و در نهایت توهین به دیگران در شرایط استرس و عدم توانائی کنترل رفتار در موارد بروز عصبانیت، از مهمترین عوارض ناشی از آندروپوز به شمار می­روند (10).
از آنجائیکه بروز بیماری قلبی و دیابت در مردان آسیائی از عوامل موثر بر کاهش کیفیت زندگی و عملکرد جنسی است (3)، برخورداری از سلامت جسمی، روانی، جنسی، اجتماعی و احساسات بر کیفیت زندگی افراد نقش موثری خواهد داشت. کیفیت زندگی به عنوان فاکتوری ارزشمند در ارزیابی میزان سلامتی افراد پس از ابتلا به بیماریها در دوران میانسالی به شمار می­رود (12).
برخورداری از کیفیت زندگی ضعیف می­تواند با تاثیر بر روی ارتباطات خانوادگی باعث بکارگیری مکانیسم مقابله و سازگاری ناموثر در افراد شده که در نهایت این مشکلات منجربه افزایش تنش در آنان می­گردد (13).
عملکرد جنسی نیز یکی از ابعاد مهم زندگی است (17, 18) و کاهش آن در سنین آندروپوز می­تواند ابعاد فیزیکی، روانی و روحی کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر خود قرار ­دهد. در سال 2008 نتایج یک مطالعه مروری که با هدف تعیین ارتباط میان اختلال انزال و نعوظ با کیفیت زندگی در مردان آسیائی، توسط Low انجام شد (15)، نشان داد که بروز بیماری قلبی و دیابت در مردان آسیائی نیز، همانند مردان کشورهای غربی از عوامل موثر بر کاهش کیفیت زندگی و عملکرد جنسی است. بررسی مروری مطالعات نشان داد میانگین امتیاز کیفیت زندگی در دو بخش سلامت روانی و سلامت جسمانی مردان دارای اختلال جنسی بطور معنی­داری نسبت به مردان بدون گزارش این اختلال کاهش یافت (55.88-51.13 در مقابل 45.25 -32.43) (3).
نتایج یک مطالعه مروری نشان داد که با افزایش سن و آندروپوز عملکرد جنسی مردان نیز کاهش می­یابد (15). اجزاء عملکرد جنسی در مردان شامل: میل جنسی، نعوظ و انزال است، که اختلال در هر یک از اجزاء فوق باعث بروز این اختلال در عملکرد جنسی مردان می­گردد (15, 19). نتایج برخی از مطالعات نشان می­دهد که با افزایش سن میل جنسی افراد کاهش می­یابد بطوریکه اختلال در میل جنسی مردان از 1.3 درصد تا 25.7 درصد و اختلال نعوظ، از 1 درصد تا 39 درصد به ترتیب در مردان 40 تا 79  سال  افزایش می­یابد (20).
نتایج مطالعاتی که توسط ضیغمی  و پور تهمتن انجام شد نشان میدهد که به ترتیب میان بیماران قلبی (21) افزایش سن (22) با  کیفیت زندگی ارتباط معکوسی وجود دارد.
با توجه به همزمانی وقوع علائم آندروپوز با یائسگی زنان و افزایش احتمال بروز یا تشدید مشکلات جنسی در زوجین توجه به آندروپوز به دلیل تاثیراتی که بر سایر ابعاد زندگی زوجین  و ارتباطی که با کیفیت زندگی افراد دارد از اهمیت خاصی برخوردار است (23-25).
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، 25.1 درصد از جمعیت کل کشور را گروه سنی 40 25 سال تشکیل داده است (14)، که در 20 سال آینده این افراد در گروه سنی میانسالان کشور قرار خواهند گرفت، در نتیجه، عدم تشخیص به موقع و پیشرفت بیماری باعث شده که بیماریهای مربوطه یا غیر قابل درمان بوده و یا در صورت درمان، با ناتوانی و در نهایت کاهش شدید کیفیت زندگی مردان میانسال همراه شود  (12, 15).
از طرفی با توجه به اینکه ایلام از شهرهای کمتر برخوردار از شاخصهای کیفیت زندگی در ایران است و از نظر اقتصادی در سطح نسبتا پایین قرار دارد و در سالهای آتی این جوانان به سن میانسالی خواهند رسید که در صورت عدم دسترسی به اطلاعات دقیق در مورد این­ گروه سنی، قادر به انجام مداخلات لازم در خصوص ارتقاء سطح سلامت و در نهایت ارتقاء کیفیت زندگی آنان نخواهیم بود برنامه­ریزی دقیق جهت تامین سلامت این گروه سنی بسیار ضروری به نظر می­رسد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط میان آندروپوز و کیفیت زندگی مردان بالای 45 سال شهر ایلام انجام شد..افزایش سن همراه با بروز یا تشدید وضعیت برخی بیماریها می­باشد (1-7). کاهش سطح هورمون جنسیSexual Hormon Binding Golobulin) ) SHBG متعاقب ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله نگرانی­هایی است که در مورد مردان مسن وجود دارد. تستوسترون یک عامل مهم برای تحریک عملکرد چندگانه سیستم­های بدن در مردان است. سطح تستوسترون در نیمی از مردان سالم سنین 70-50 ساله کمتر از سطح  تستوسترونی است که در مردان سالم گروه سنی 20 تا 40 سال قرار دارند مردانی که سطح تستوسترون بدن آنها پائین­تر از سایر افراد همجنس خود در همان سنین است زودتر می­میرند (10, 11).
واژه‌های کلیدی: آندروپوز

نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: عمومي