دوره 1403، شماره 2 - ( تابستان 1403 1403 )                   جلد 1403 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1401.105

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

piri M, Azami S. The Study of Frequency and Effective Factors on Maternal Mortality in Ilam Province during 2011-2021. Journal title 2024; 1403 (2)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1878-fa.html
پیری مریم، اعظمی ساناز. مطالعه فراوانی و عوامل موثر بر مرگ ومیر مادران باردار استان ایلام در سالهای 1399-1390. عنوان نشریه. 1403; 1403 (2)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1878-fa.html


دانشکده بهداشت
چکیده:   (10 مشاهده)
مرگ مادر در طول دوره حاملگی یا حین زایمان و تا 42 روز بعد از خاتمه حاملگی ( بدون توجه به طول و جایگاه بارداری ) به هر علتی ،که بخاطر بارداری تشدید شده باشد یا مربوط به اقدام های پزشکی مامایی در بارداری باشد ، به جز حوادث مرگ مادر (Maternal mortality) می گویند1)،2( .که از مهم ترین شاخص های توسعه هر جامعه است ، زیرا از یک سو نشان دهنده تاثیر مراقبت های بارداری و از سوی دیگر بیانگر اوضاع اقتصادی و اجتماعی هر جامعه است همچنین این شاخص ، بیانگر وضعیت سواد زنان ، دسترسی به فوریت های مامایی و زایمان ، هزینه های خدمات درمانی ، وجود شبکه های ارتباطی و سطح درآمد خانواده ها می باشد )3(. به همین دلیل ، میانگین میزان مرگ و میر مادران بر اثر عوارض بارداری در کشورهای در حال توسعه 200 و در کشورهای توسعه یافته 20 در صدهزار تولد زنده است زیرا در کشورهای توسعه یافته دسترسی زنان به خدمات مورد نیاز  دوران بارداری و بهبود این خدمات ، مرگ مادر را به پدیده نادر تبدیل نموده است در حالی که بروز عوارض دوران بارداری و زایمان در کشورهای در حال توسعه اغلب به مرگ مادر می انجامد.(4) و تخمین زده شده است در جهان ،در هر دقیقه یک زن و در هر روز ، 1600 زن در اثر عوارض بارداری می میرند که کشور های آسیایی با نسبت مرگ و میر مادران باردار 30 در 100 هزار تولد زنده در مقایسه با دیگر کشورها از وضعیت متوسطی برخوردار هستند )2( .با توجه به اهمیت مرگ و میر مادران و به عنوان بخشی از اهداف توسعه پایدار ، نسبت جهانی مرگ مادران می بایست تا سال 2030 به میزان دو سوم آن در سال 2010 ( 289000 مورد ) کاهش داده شود )11،4.( آمار مرگ ومیر در ایران در سال 2017 براساس آمار سازمان جهانی بهداشت 16 نفر در 100 هزار تولد زنده گزارش شده است و کاهش مرگ و میر مادران در ایران تا سال 2020 به زیر 15 مورد در هر 100 هزار تولد زنده ، به عنوان یکی از هدف های مهم در برنامه توسعه ششم عنوان شده است )11(  .وبا توجه به اینکه مرگ یک مادر ، مرگ یک نفر نیست، بلکه مرگ و ناتوانی خانواده و جامعه است به طور ی که اگر مادر بمیرد ، احتمال مرگ کودک تا پنج سالگی دو تا سه برابر می شود )2( .و بخاطر اهمیت بسیار زیاد شاخص مرگ مادران در ایران و متعهد بودن این کشور برای کاهش آن ، نظام مراقبت مرگ مادان در ایران تدوین و جهت اجرای آن ، دستوالعمل وزارتی صادر شده است که همه دانشگاه های علوم پزشکی کشور ملزم به انجام آن شده اند . در این راستا ، موارد مرگ مادری در اسرع وقت به معاونت بهداشتی و اداره سلامت مادران دانشگاه ذیربط گزارش می شود . کمیته استانی مرگ مادر پس از دریافت گزارش ، ضمن بررسی علت مرگ و تایید آن ، عوامل قابل اجتناب از مرگ را شناسایی و بازخوراند لازم را ، به منظور تهیه راه کارهای عملی جهت پیش گیری از مرگ های مشابه ارایه می کند؛ مورد تایید شده مرگ مادر نیز به اداره سلامت وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گزارش می گردد . در نهایت، کمیته کشوری بررسی مرگ مادر پس از بررسی ، مورد گزارش شده را به عنوان مورد مرگ مادر ، تایید و ثبت می نماید (12) . این مطالعه با هدف تعیین فراوانی و عوامل موثر بر میزان مرگ و میر مادران باردار در استان ایلام صورت میگیرد و با توجه به اینکه مرگ مادر جزءمرگ های قابل پیشگیری  هست و شناخت عوامل موثر بر مرگ و میر مادران می تواند در کاهش میزان مرگ  و میر تاثیر گذارد
     
نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: کمیته تحقیقات دانشجویی
دریافت: 1401/2/7 | پذیرش: 1401/4/29 | انتشار: 1401/12/8

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb