دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1401 1401 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1398.144

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghanei Alvar H, Abbasi N, Hadadi M H. Engineered Chitosan Nano-film with Polyunsaturated Fatty Acids and Mesenchymal Stem Cells for Burn Wound Healing with Anti-Biofilm Properties in Rat Animal Model.. Journal title 2022; 5 (3)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-753-fa.html
قانعی الوار حوری، عباسی ناصر، حدادی محمدحسین. مهندسی ریز لایه کیتوزان با اسید‌های چرب غیر‌اشباع چند‌گانه و سلول‌های بنیادی مزانشیمی با خاصیت ضد‌ بیوفیلم و بازساختی برای درمان عفونت زخم سوختگی در مدل حیوانی رت. عنوان نشریه. 1401; 5 (3)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-753-fa.html


مرکز تحقیقات زیست فناوری و گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (600 مشاهده)
زخم های سوختگی به شدت مخرب و ناتوان کننده هستند و به دلیل درگیری بسیاری از ارگانهای بدن، شیوع مرگ و میر بالایی دارند. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) سالیانه تعداد 265000 بر اثر زخم سوختگی می میرند. با توجه به پیچیدگی زخم سوختگی و شیوع بالای عفونت در این افراد، علم پزشکی نیاز به روشهای جدید، با اثر بخشی بالا، ایمن و کم هزینه جهت جلوگیری از عفونت زخم، افزایش حساسیت آنتی بیوتیکی و افزایش ترمیم کنندگی بافت آسیب دیده دارد. پوست اولین ارگان درگیر شده در زخم سوختگی می باشد که بیشترین عفونت باکتریایی با ظهور بیوفیلم باکتریایی را تجربه می کند.
کیتوزان به عنوان یک ماده ایمن و زیست تخریب پذیر در ارسال دارو و ژن درمانی استفاده می شود. علاوه بر این کیتوزان به عنوان پوشش هموستاتیک  و بانداژ و یک عامل پیشگیری کننده از عفونت باکتریایی و قارچی در زخم سوختگی مورد استفاده قرار می گیرد. ریز لایه­ها یکی از انواع ریز ساختارها کاربردی در درمان زخم سوختگی می باشند. ریز ساختارهای تولید شده از پلی ساکاریدهایی مانند کیتوزان دارای نفوذپذیری  بالا در محیط آبی می باشند. به دلیل انعطاف پذیری، نازک بودن و شفاف بودن ریز لایه های کیتوزان/آلژینات در سازه های پوششی برای افزایش ترمیم زخم در مقایسه با بانداژهای رایج جهت کاهش طول درمان و مهار تشکیل اسکار مورد استفاده قرار می گیرند. مقاومت ریز لایه به محیط آبی با استفاده از لیپید هایی مانند اسید های چرب غیر اشباع امگا- 3 و- 6 افزایش می یابد. کاهش کشش سطحی ترکیبات ریز لایه باعث کاهش فضای نزدیک شونده بین دوزنجیره پلیمری می شود. ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) از مهمترین امگا -3 های استخراج شده از روغن ماهی می باشند که به کارگیری آنها در سازه ریز لایه منجر به کاهش کشش سطحی و کاهش گذر بخار آب خواهد شد. اسید های چرب غیراشباع چندگانه دارای خصوصیات درمانی قابل توجهی مانند ضد التهاب، ضد میکروبی و همچنین ضد بیوفیلم در عفونت زخم هستند. دو ترکیب مهم DHA و EPA (مشتق امگا-3) دارای خاصیت ضد التهابی با کاهش بیان فاکتور رونویسی NF-kB و TNF-alpha و افزایش بیان NOS و IL-1 beta هستند. افزایش سطح لیپید های اشباع نشده در غشای فاگوسیت ها باعث افزایش عملکرد فاگوسیتوز در آنها می شود. مطالعات آزمایشگاهی و بالینی نشان می دهد که DHA و EPA به صورت تک و یا مجتمع با سایر آنتی بیوتیک ها علاوه بر ایجاد شرایط ضد التهابی دارای خصوصیات آنتی میکروبی برعلیه باکتری های گرم منفی و گرم مثبت هستند. مشتقات لینولئیک اسید (DHA و EPA) از خانواده امگا-3 باعث مرگ گونه پلاسمودیوم، استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژنز ، باسیلوس سرئوس ، هلیکو باکتر پیلوری و باکتری بورخولدریا سپاسیا (Burkholderia cepacia) شده و همچنین دارای خصوصیات آنتی ویروسی (از تکثیر ویروس جلوگیری می کند) و ضد قارچی می باشد. اسید های چرب غیر اشباع با زنجیره بلند (EPA و DHA) علاوه بر خاصیت متوقف کننده رشد باکتری دارای خاصیت ضد بیوفیلم نیز هستند.
 سلول درمانی با استفاده از سلولهای بنیادی مزانشیمی، کراتینوسیت و همچنین دیگر سلولها مانند فیبروبلاست های پوست جهت درمان زخم سوختگی بسیار کارآمد است. یکی از مهمترین ویژگی های سلولهای بنیادی مزانشیمال خاصیت القاکنندگی مهار پاسخ ایمنی می باشد که در زخم سوختگی گزارش شده است.
با توجه به اینکه برای درمان زخم سوختگی نیاز به درمانی است که پوشش بافتی شفاف با گذر بخار آب سطحی کم در زخم ، ریز لایه ساخته شده از کیتوزان و آلژینات یک کاندید تایید شده برای پوشش دادن عفونت زخم سوختگی هستند که می­توان با استفاده از اسیدهای چرب غیر اشباع کشش سطحی آن را کاهش داد. به دلیل حضور عفونت باکتریایی در ناحیه زخم سوختگی معمولاً یک التهاب شدید در ناحیه زخم ایجاد می­شود  لذا با توجه به خاصیت ضد باکتریایی کیتوزان و همچنین خاصیت ضد باکتریایی و بیوفیلم اسیدهای چرب غیر اشباع امگا-3 می­توان ریز لایه­ای از کیتوزان را طراحی کرد که حاوی مشتقات امگا-3 و سلول بنیادی مزانشیمی باشد تا بتواند ضمن مهار التهاب و تشکیل عفونت و بیوفیلم با افزایش رگ زایی و بازسازی زخم مدت ترمیم زخم را هم کاهش دهد، در این مطالعه سلول­های بنیادی مزانشیمی جدا شده از خون بند ناف مورد استفاده قرار میگیرد. تا کنون هیچ مطالعه­ای در ارتباط با  درمان زخم سوختگی با ریز لایه مشابه همراه با اسید چرب غیر اشباع جهت مهار عفونت زخم باکتریایی همراه با بیوفیلم چه به صورت تنها و چه همراه با سلول بنیادی انجام نشده است.
واژه‌های کلیدی: زخم- سلول بنیادی- کیتوزان
     
نوع مطالعه: آزمایشگاهی | موضوع پروپزال: سایر....
دریافت: 1398/10/16 | پذیرش: 1399/12/16 | انتشار: 1401/10/10

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb