دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1398 1398 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1397.033

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azizi M, Amraei M, Bakhtiyari S. Investigating the effect of Crocus sativus L. petal hydroalcoholic extract on inflammatory and enzymatic indices resulting from alcohol use in kidney and liver of male rats. Journal title 2019; 2 (3)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-727-fa.html
عزیزی منیره، امرایی منصور، بختیاری سالار. بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر تغییرات هیستولوژیکی و انزیمی ناشی از مصرف الکل در کبد موش صحرایی نر. عنوان نشریه. 1398; 2 (3)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-727-fa.html


گروه آموزشی آناتومی و تشریح، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (2777 مشاهده)
کبد یک عضو حیاتی در بدن است که در متابولیسم کربوهیدارت، پروتئین و چربی، حفظ هومئوستاز بدن، دفع مواد سمی، حذف بیلی روبین و اسیدهای صفراوی نقش مهمی را ایفا میکند (3و2). حساس ترین و پر مصرف ترین آنزیم های تشخیصی کبد، آمینوترانسفرازها هستند. آن ها آسپارتات آمینوترانسفراز (SGOT یا AST) و آلانین آمینوترانسفراز (SGPT یا ALT) هستند. این آنزیم ها بطور معمول داخل سلول های کبدی قرار دارند زمانی که کبد دچار آسیب می شود سلول های کبدی آنزیم ها را وارد جریان خون می کنند، بالارفتن سطح آنزیم ها در خون نشانه آسیب کبدی است (4).
بیماری های کبدی از شایع ترین عوارض طبی سوء مصرف الکل محسوب می شوند، حدودا 15 تا 30 درصد افرادی که به طور طولانی مدت، الکل می نوشند، سرانجام به بیماری های کبدی شدید مبتلا می گردند. الکل یکی از شایع ترین مواد مورد سوء مصرف در سراسر دنیا می باشد که هزینه های پزشکی و اجتماعی زیادی را به بار می آورد (5). امکان ذخیره شدن الکل در بدن وجود نداشته و اجباراً اکسیداسیون آن در کبد انجام می گیرد. اثر هپاتوتوکسیک مستقیم الکل با مطالعه بر روی افراد داوطلب، چه سالم و چه الکلیک، بررسی شده است؛ بطوریکه دریافت روزانه 300 تا 600 دسی لیتر الکل به مدت 8 تا 10 روز، باعث تغییرات چربی و نیز علایم غیر طبیعی دیگری می شود که در نمای میکروسکوپ الکترونی کبد این افراد به چشم می خورد (6). با افزایش دفعات نوشیدن الکل و تغییرات رژیم غذایی، وقوع بیماری کبد الکلی در چین افزایش یافته و به یک ریسک فاکتور مهم مرگ و میر در مقایسه با هپاتیت ویروسی تبدیل شده است (7). پاتولوژی صدمات الکلی کبدی از سه ضایعه تشکیل شده اند، که بندرت در فرم خالص وجود دارند: 1-کبد چرب 2- هپاتیت الکلی 3- سیروز (8). اگر مصرف الکل ادامه یابد استئاتوز (کبد چرب) به هپاتیت و در نهایت سیروز تبدیل می شود (9). در کبد چرب الکلیک، کبد بزرگ، زرد، چرب و سخت می شود. سلول های کبدی بوسیله واکوئل-های بزرگ ماکرووزیکولر حاوی چربی موجود در سیتوپلاسم متسع می شوند. در هپاتیت الکلی، تخریب و نکروز سلول های کبدی که معمولا با تورم سلول همراه است و ارتشاح گلبول های سفید چند هسته ای و لنفوسیت ها وجود دارد. در سیروز الکلی، با ادامه تخریب سلول های کبدی فیبروبلاست ها در محل آسیب ظاهر شده و تولید کلاژن را تحریک می کند. دیواره های پرده مانندی از بافت هم بند در نواحی اطراف پورت و ورید مرکزی ظاهر شده و در نهایت تریاد های پورت به ورید مرکزی متصل می شوند (10). حساس شدن سلول هایkupffer  واقعه مهم در شروع بیماری کبد الکلی است که بوسیله اندوتوکسین ها انجام می شود. این حساسیت منجر به آزادسازی مدیاتورهای التهابی (مثل سیتوکین ها، متابولیت های چربی و (ROS می شود. افزایش فاکتور نکروز آلفا که یک سیتوکین التهابی می باشد، فاکتور مهم در پیشرفت بیماری کبد الکلی است (11). در کبد چرب الکلی، آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلانین آمینوترانسفراز(ALT)  و گاماگلوتامیل ترانسفراز (GGTP) افزایش می یابند (8). مصرف کوتاه مدت اتانول، موجب کاهش محتوای گلوتاتیون (GSH) و افزایش تولید سوپراکسید در کبد و میتوکندری کبد موش صحرایی می شود (12). در حال حاضر معالجات موثر اندکی برای بیماری های کبدی وجود دارد. بنابراین در سال های اخیر توجه به گیاهان سنتی جهت درمان بیماری های کبدی روبه افزایش است و مدل های invitro و invivo برای ارزشیابی گیاهان از لحاظ درمان اختلالات کبدی در حال گسترش و توسعه می باشد.
زعفران با نام علمی Crocus sativus L.  از خانواده زنبقی ها (Iridacea) می باشد. زعفران یکی از محصولات اصلی ایران می باشد که در طب سنتی به خواص دارویی بی شمار آن اشاره گردیده است . طبق تحقیقات انجام شده گلبرگ زعفران حاوی گلیکون فلاونول میریستین، کوارستین، کامپفرول و دو نوع آنتوسیانین به نام های دلفینیدین و پتونیدین می باشد (13).
در مطالعات گوناگون خواص آنتی اکسیدانی (14)، اثر ضد افسردگی (16و15)، اثرات ضد توموری (17) و اثر بر فشار خون (18) عصاره گلبرگ زعفران مورد بررسی قرار گرفته است . گلبرگ زعفران حاوی آنتی اکسیدان قوی فلاونوئید ها می باشد که متصل به آلبومین، در سرم خون حمل می گردد و با این پروتئین اثرات متقابل دارد . از طرف دیگر تاثیرات متفاوت فلاونوئیدها در کاهش کلسترول (19) و خواص ضد رادیکالی (20) آن بارها به اثبات رسیده است.
هر ساله مقادیر زیادی از گلبرگ زعفران به عنوان ضایعات کشاورزی به دور ریخته می شود، در حالی که شواهد گوناگونی مبنی بر وجود ترکیباتی با اثرات فارماکولوژی مختلف در گلبرگ زعفران است. از آنجا که تاکنون اثر گلبرگ زعفران بر روی آسیبهای کبدی ناشی از مصرف الکل بررسی نشده است، از این رو تحقیق حاضر جهت بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر تغییرات هیستولوژیکی و آنزیمی ناشی از مصرف الکل در کبد موش صحرایی نر انجام خواهد گرفت.
 
واژه‌های کلیدی: زعفران، عصاره، الکل
     
نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: عمومي
دریافت: 1397/3/1 | پذیرش: 1397/5/3 | انتشار: 1398/8/10

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb