دوره 2، شماره 3 - ( پاییز 1398 1398 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavan H, Sayehmiri K. Investigating the Causes of trauma and Its risk factors in iran:a systematic review and meta-analysis. Journal title 2019; 2 (3)
توان حامد، سایه میری کورش. بررسی و علل تروما و عوامل خطر آن در ایران به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز. عنوان نشریه. 1398; 2 (3)

دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
تروما یکی از علل اصلی مرگ و میر و معلولیت در جوامع  مختلف میباشد (1). در سراسر دنیا، سالانه 2/1میلیون نفر براثر تصادفات جادهای جان می بازند و حدود 50 میلیون نفر آسیب میبینند. پیشبینی میشود که این ارقام ظرف 20 سال آینده حدود 65 درصد افزایش یابد(2-1).
برآورد شده که در مقابل هر مرگ ناشی از آسیب
ها، 16 مورد منجر به بستری و 400 مورد آسیب نیازمند خدمات سرپایی یا همراه با محدودیت فعالیتگذرا رخ میدهد (2). تصادفات بیشترین علت منجر به فوت در تروما میباشد (3). در ایران تروما جزو شایعترین علل مرگ محسوب میشود(5 و4) . سالانه بیش از 5 میلیون نفر در سراسر جهان بهدلیل نوعی حادثه جان خود را از دست میدهند (570 نفر در ساعت). در کشورهای درحال توسعه، تروما اولین علت مرگ و میر در نوجوانان است، همچنین علت از کارافتادگی و صدمات اقتصادی وابسته به سلامت این کشورها محسوب میشود (6).تروما را می‌توان براساس محل آسیب مانند ترومای سر، ترومای شکم و غیره تقسیم بندی نمود یا بر اساس وی‍ژگی‌های عامل ایجادکننده تروما مانند ترومای نافذ شکم (مثلاً با شئ بُرنده) یا ترومای غیرنافذ (بلانت) و همچنین ترومای حرارتی یا فشاری (باروتروما) و غیره نام‌گذاری کرد(7).ترومای غیر نافذ، ترومای کُند به آسیب فیزیکی به بخشی از بدن اشاره دارد که می‌تواند در اثر سانحه یا ضربات فیزیکی ایجاد شده باشد. این اصطلاح معمولاً به آسیب وارد شده بوسیله ی ضربه اشاره دارد. بعلاوه، کوبیدگی گونه‌ای نخستین از آسیب‌های پیشرفته‌تری از قبیل ضرب خوردگی، ساییدگی، زخم، و یاشکستگی استخوان است. آسیب کوبیدگی متفاوت از بریدگی است؛ آسیبی که در آن، چیزی مانند گلوله وارد بدن می‌شود(8).

نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: عمومي
دریافت: 1397/10/15 | پذیرش: 1397/12/8 | انتشار: 1398/8/10