دوره 1402، شماره 4 - ( زمستان 1402 1402 )                   جلد 1402 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MEDILAM.REC1397.149

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Maleki M, Salimi A H, Kafashian M, Parvari S, Ghanei Alvar H, Abbasi N, et al . Protective effects of pretreatment or concomitant treatment with Hypericum extract on renal function and renal toxicity in cisplatin-induced nephrotoxicity. Journal title 2023; 1402 (4)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-2500-fa.html
ملکی مریم، سلیمی امیر حسین، کفاشیان محمدرضا، پروری شمس، قانعی الوار حوری، عباسی ناصر، و همکاران.. تعیین اثرحفاظتی عصاره Hypericum در سمیت کلیوی ناشی از سیس پلاتین در رات های نر. عنوان نشریه. 1402; 1402 (4)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-2500-fa.html


گروه آموزشی فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (486 مشاهده)
سیس پلاتین یک داروی ضد سرطان است، که اسم کامل آن (CDDP) cis-diamminedichloroplatinum می باشد. سیس پلاتین در عمل همانند داروهای آلکیله کننده است که در  همه مراحل چرخۀ سلولی، سلول ها را از طریق تشکیل اتصالات متقاطع بین زنجیره های DNA و مهار نمودن سنتز آن ها تخریب می کند و همچنین با تولید مواد اکسیدانی منجر به آسیب بافت می گردد. این دارو در کلینیک ارزش فراوانی دارد زیرا فعالیت ضد توموری آن قوی است و به ویژه در درمان سرطان های پیشرفته و تومورهای بدخیم به کار می رود. سیس پلاتین علیرغم اثرات درمانی دارای عوارض جانبی متعددی نیز می باشد. از جمله مهمترین عوارض این دارو نفروتوکسیسیتی(مسمومیت کلیوی ) است و مصرف آن به علت عوارض جانبی زیادی که روی اعضاء مختلف به ویژه کلیه ها به جا می گذارد دارای محدویت است.
تجمع سیس پلاتین در کلیه نسبت به سایر ارگان ها بیشتر است و کلیه به عنوان ارگان اصلی برای دفع آن محسوب می­شود . این ماده از طریق فیلتراسیون گلومرولی در فیلترای گلومرولی ظاهر می شود و فرآیند بازجذب روی آن صورت نمی­گیرد . استفاده از سیس پلاتین منجر به بالا رفتن سطح کراتینین، ازت اوره ( BUN ) خون وهمچنین باعث نکروز حاد سلولی درتوبولهای کلیوی به ویژه لوله های پیچیده نزدیک و نیز آپوپتوز سلولی و آسیبهای بافت بینابینی به شکل فرآیندهای آماسی می گردد که نهایتاً منجر به کاهش فیلتراسیون گلومرولی و بروز سمیت حاد کلیوی می­شود. چندین فاکتور همانند گونه های راکتیو اکسیژن (ROS)، سنتز سیتوکاین ها و کموکاین ها در پاتولوژی صدمات کلیوی شرکت دارند. درمان با CDDP سطح مالون دی آلدئید (malondialdehyde, MDA) را افزایش و renal glutathione(GSH) را کاهش می دهد در حالی که عوامل آنتی اکسیدانی سطحMDA را کاهش و GSH را افزایش می دهد همچنین از افزایش کروم ناشی از CDDP هم جلوگیری می کنند.
CDDP همچنین باعث کاهش فعالیت کاتالاز ، superoxide dismutase(SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز
می­شود که درمان های آنتی کسیدانی آن را جبران می کند. مشاهدات نشان داده که نفروتوکسیسیتی ناشی از رادیکالهای مختلف اکسیژنی مثل آنیون سوپراکسید ، پراکسید هیدروژن و هیدروکسیل می باشد. از طرفی اجزای فنولی و به خصوص فلانوئید ها منابع قدرتمند آنتی اکسیدانی هستند. بسیاری از گیاهان حاوی فلانوئید ها هستند.
گزارش شده است که گیاه هیپریکوم دارای اثرات نوروپروتکتیو و آنتی اکسیدانی است. هیپریکوم محتوی اجزای بیواکتیوی همانند: hypericin و Hyperphorin و flavonoids و مشتقات  xanthan و biapigenin است. این گیاه در اختلالات ایسکمی روده و یا کبدی اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی داشته است. مطالعه ای روی اثرات حفاظتی پیش درمانی با عصاره هیپریکوم(و یا به صورت استفاده همزمان) در نفروتوکسیسیتی ناشی از سیس پلاتین در دسترس نیست.
     
نوع مطالعه: آزمایشگاهی | موضوع پروپزال: سایر....
دریافت: 1402/6/13 | پذیرش: 1402/6/13 | انتشار: 1402/10/10

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb