دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1401 1401 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghazanfari Z, sohili B. Assessing the effect of education based on Theory of Planned Behavior (TPB) on delivery type  selection in pregnant women referring to Kermanshah health centers at 1393.. Journal title 2023; 5 (4)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-2282-fa.html
غضنفری زینب، سهیلی بهاره. بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده در انتخاب روش زایمان زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه در سال 1393. عنوان نشریه. 1401; 5 (4)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-2282-fa.html


مرکز تحقیقات آسیب‌های روانی و اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده:   (1042 مشاهده)


حاملگی یک پدیده فیزیولوژیک است و پایان آن یعنی زایمان حادثه ای است که با ترس، نگرانی و حتی وحشت از مرگ همراه می باشد. زایمان یک تجربه ی بحرانی در دوره زندگی زنان به حساب می آید (1). اما یکی از نگرانیهای جامعه در زمینه زایمان، انجام سزارین می باشد (2).
اگرچه سزارین در قرن گذشته نقش مهمی در کاهش مرگ و میر و عوارض ناشی از زایمان در مادر و جنین داشته است ولی مسئله نگران کننده در مامایی مدرن میزان بالای سزارین می باشد که هر روزه انجام می شود (3).
زایمان طبیعی ایمن ترین و کم عارضه ترین روش زایمان در اکثریت موارد هم برای مادر و هم برای نوزاد می باشد. لذا اقدام به سزارین های غیر ضروری سبب افزایش مرگ و میر و عوارض در مادران و نوزادان و همچنین تحمیل هزینه های اقتصادی بر دوش جامعه خواهد بود (5،4).
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت آمار سزارین باید 5 تا 15 درصد کل زایمانها باشد (4). نظام پایش و ارزشیابی خدمات باروری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1389 میزان سزارین را 48 درصد کل کشور اعلام کرده است و این آمار بر اساس اطلاعات ثبت شده در بیمارستانهای دانشگاهی بود و آمار مربوط به بیمارستانهای خصوصی بالای 90 درصد کل زایمانها و حتی در برخی بیمارستانها 100 درصد گزارش شده است (7).
عوامل متعددی در افزایش میزان سزارین دخالت می کنند که نوع انتخاب مادر، سن بالای مادر، سابقه سزارین قبلی، حاملگی چند قلویی، قابل کنترل نبودن رویدادهای تولد، ترس از درد، زایمان نوزاد مرده و پارگی رحم، از عوامل اصلی این افزایش می باشند از دیگر دلایل افزایش زایمان سزارین، نگرش منفی زنان نسبت به تجربیات زایمان طبیعی قبلی شان، نگرانی و افسردگی، خاطرات ناخوشایند دوران کودکی شان و شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی آنان می باشد (10،9).
بر اساس مطالعات انجام گرفته در ایران یکی از دلایل عمده سزارین اصرار خود مادر به دلیل ترس از درد زایمان می باشد (15،14).
 آموزش بهداشت سبب ارتقاء آگاهی های مادر طی دوران بارداری می شود تا با آگاهی کامل روش مناسبی را برای زایمان خود انتخاب کرده و بدون علل بالینی سزارین را انتخاب نکند (6).
ارزش برنامه های آموزش بهداشت به میزان اثر بخشی این برنامه ها بستگی دارد و اثر بخشی برنامه های آموزش بهداشت به مقدار زیادی بستگی به استفاده صحیح از تئوری ها و مدل های مورد استفاده در آموزش بهداشت دارد (22). با توجه به اینکه الگوهای مطالعه رفتار می تواند در بررسی دیدگاه های مردم نسبت به رفتار بهداشتی حایز اهمیت باشند، از تئوری رفتار برنامه ریزی شده در تحقیق حاضر استفاده خواهد شد.
     
نوع مطالعه: کوهورت | موضوع پروپزال: ژنتیک
دریافت: 1394/2/25 | پذیرش: 1394/6/25 | انتشار: 1401/11/19

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb