دوره 1402، شماره 4 - ( زمستان 1402 1402 )                   جلد 1402 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shams M, Naserifar R, Falahi S, Bahrami A M, Asghari A. Comparative molecular prevalence and distribution of Blastocystis subtypes in cattle and sheep. Journal title 2023; 1402 (4)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-2027-fa.html
شمس مرتضی، ناصری فر راضی، فلاحی شهاب، بهرامی علی محمد، اصغری علی. بررسی شیوع مولکولی مقایسه ای و توزیع ساب تایپ های بلاستوسیستیس در گاو و گوسفند. عنوان نشریه. 1402; 1402 (4)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-2027-fa.html

مرکز تحقیقات بیماری های زئونوز- دانشگاه علوم پزشکی ایلام
بلاستوسیستیس انگل تک یاخته ای بی هوازی با اهمیت جهانی است که به طور بالقوه طیف وسیعی از میزبانان مانند: پستانداران (از جمله انسان)، پرندگان، ماهی ها، دوزیستان، خزندگان، جوندگان و حتی بی مهرگان را آلوده می کند. این تک یاخته به عنوان شایعترین انگل گزارش شده از روده انسان می باشد. شیوع بالای بلاستوسیستیس ممکن است به دلیل عدم علاقه بالینی پزشکان برای درمان موارد خود محدود شونده ناشی از این انگل یا ظهور ایزوله های مقاوم به درمان باشد. مسیر انتقال عفونت تاکنون به طور کامل شناخته نشده است، اما به نظر می رسد انتقال مدفوعی-دهانی مسیر اصلی انتقال باشد. علاوه بر این، انتقال از طریق آب، غذا، انسان به انسان، حیوان به انسان، و انسان به حیوان نیز گزارش شده است. مصرف غذا یا آب آلوده، شرایط بهداشتی نامناسب، وضعیت ایمنی میزبان و قرار گرفتن در معرض حیوانات از عوامل اصلی خطر آلودگی به بلاستوسیستیس در نظر گرفته می شوند. تا کنون، بر اساس بررسی مناطق پلی مورفیک ژن زیر واحد کوچک RNA ریبوزومی، ۲۸ زیرگروه (ساب تایپ) قطعی از بلاستوسیستیس مشخص شده است، که در این میان، ده زیرگروه ST1-ST9 و ST12 در انسان شناسایی شده است. علاوه بر این، ST1-ST4 به عنوان شایع ترین ساب تایپ های گزارش شده از انسان هستند و ST3 مهمترین علت ایجاد کننده عفونت های انسانی شناخته شده است. با توجه به تنوع ژنتیکی زیاد و ماهیت زئونوتیکی برخی از ساب تایپ های انگل بلاستوسیستیس مطالعات مختلفی بر روی نمونه های مدفوع حیوانات مختلف در سطح جهان انجام شده است. اما متأسفانه اطلاعات زیادی در مورد شیوع و توزیع ساب تایپ های انگل بلاستوسیستیس در حیوانات ایران، به‌ویژه گاو و گوسفند  در دسترس نیست و تنها چند مطالعه در این زمینه انجام شده است. این میزبان ها نزدیکی زیادی با زندگی انسان ها دارند و می توانند مخزنی برای این عفونت انگلی بوده و باعث آلودگی آب و غذا، حیوانات مختلف و انسان شوند، از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع مولکولی مقایسه ای، توزیع ساب تایپ ها، عوامل خطر مرتبط و اهمیت زئونوتیکی این عفونت انگلی در میزبان های گاو و گوسفند در شهرستان ایلام طراحی شد.
متن کامل [DOCX 91 kb]   (1 دریافت)
نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: سایر....
دریافت: 1401/7/10 | پذیرش: 1401/7/11 | انتشار: 1402/10/10