دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1401 1401 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

zabihirad J, zangana H, karimi A, havasi L. Affecting integrated health care on quality of life in older population in Malegshahi Township; 2015. Journal title 2022; 5 (1)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1871-fa.html
ذبیحی راد جواد، زنگنه حمزه، کریمی امین، هواسی لیلا. بررسی تأثیر مراقبت‌های ادغام یافته سلامت بر کیفیت زندگی سالمندان تحت پوشش شبکه بهداشت و درمان ملکشاهی. عنوان نشریه. 1401; 5 (1)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1871-fa.html

علوم پزشکی ایلام
سالمندی مهم ترین پدیده مردم شناختی اواخر قرن بیستم و شروع قرن بیست و یکم می باشد.  بر اساس تعریفی که افراد بالای 65 سال را سالمند محسوب می‌کند، سالمندی در حال حاضر دارای رشد 4/2 درصد در مقایسه با 7/1 درصد برای کل جمعیت می‌باشد و انتظار می‌رود که این رشد به 1/3 درصد در سال‌های آتی افزایش پیدا کند. جمعیت سالمندان از 600 میلیون در سال 2000 به یک میلیارد و دویست میلیون یعنی دو برابر در سال 2025 خواهد رسید (1).
سلامتی حق اساسی هر انسان و یک هدف اجتماعی است و تمام دولت‌ها و حکومت‌ها موظف به تأمین سلامت افراد می‌باشند (2). تغییر در الگوی بیماری‌ها که کاهش میزان بیماری‌های عفونی و افزایش طول عمر و بیماری‌های مزمن را به همراه داشته، منجر به افزایش توجه به مفاهیم سلامتی و کیفیت زندگی طی دهه‌های گذشته گردیده است (3).
چالش عمده واصلی بهداشت قرن بیستم افزایش امید به زندگی بود ولی چالش عمده قرن بیست و کیم، زندگی با کیفیت بهتراست. گرچه پیر شدن جمعیت از نتایج مثبت توسعه به شمار می‌آید ولی اگر برای مواجهه با آن درجهانی توسعه یافته آماده نباشیم اقتصادی و عدم کفایت خدمات اجتماعی، مراقبت‌های پزشکی و... سبب گردیده تا این قشر از آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه باشند . ازاین‌رو توجه به کیفیت زندگی سالمندان و برنامه‌ریزی جهت ارتقاء کیفیت زندگی آنان ضروری است (4).
بیماری‌های مختلفی چون سکته مغزی، دمانس و ضربه‌مغزی می‌تواند منجر به اختلالات شناختی شود.  وجود اختلالات شناختی جدی نه‌تنها باعث کاهش عملکرد شناختی فردی می‌گردد بلکه رفته‌رفته باعث احساس افسردگی و انزوای اجتماعی می‌گردد و فشار روانی فراوانی بر سالمندان و خانواده او وارد می‌کند (5). بسیاری از سالمندان به بیماری‌هایی مبتلا می‌شوند که ممکن است استقلال و کیفیت زندگی آنان را تهدید نماید.
به‌طورکلی اگر سالمندان بیاموزند که چگونه باید باقیمانده عمر خود را در آرامش و آسایش بگذرانند، می‌توانند عوامل

کاهش‌دهنده‌ی کیفیت زندگی خود را به نحو مطلوب تری متعادل سازند (6).
اهمیت کیفیت زندگی و وضعیت سلامت تا حدی است که صاحب‌نظران معتقدند که بیشتر مراقبت‌های بهداشتی قرن حاضر بایستی بر بهبود کیفیت زندگی و وضعیت سلامت متمرکز گردد (7) کیفیت زندگی یک رویکرد معتبر برای گسترش تعریف سلامتی فراهم کرده به طوری که حوزه‌های سلامت جسمی، روانی و رفاه اجتماعی را نیز دربرمی گیرد (8) بنا به تعریف سازمان جهانی بهداشت، کیفیت زندگی درک افراد از موقعیت خود در زندگی ازنظر فرهنگ، سیستم ارزشی که در آن زندگی می‌کنند، بنابراین با نظر داشتن نیازهای خاص دوران سالمندی توجه به کیفیت زندگی سالمندان امری بسیار ضروری است (9).
طرح ادغام یافته سلامت سالمندان یکی از طرح‌های بهداشتی است که از سوی وزارت بهداشت در حال اجرا است لذا بررسی تأثیر این طرح بر کیفیت زندگی سالمندان شهرستان ملکشاهی ضروری به نظر می‌رسد
واژه‌های کلیدی: کیفیت زندگی، سالمندان، اموزش

نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: علوم بهداشتی