دوره 1، شماره 2 - ( تابستان 97 1397 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohseni M, Sharifi A. Evaluating the beliefs on insulin injection non-adherence among type 2 diabetic patients in Ilam city. Journal title 2018; 1 (2)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-127-fa.html
محسنی محمد امین، شریفی علی. بررسی باورهای مرتبط با عدم پذیرش انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهر ایلام. عنوان نشریه. 1397; 1 (2)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-127-fa.html


چکیده:   (3532 مشاهده)
  1. خلاصه ضرورت اجرای طرح:
بیماری های مزمن به مدت زیادی با فرد بیمار همراه هستند. به همین دلیل  تا زمانی که این بیماری ها کنترل نشوند، سطح تقاضا برای دریافت خدمات درمانی افزایش می یابد و  منجر به کاهش کیفیت زندگی این بیماران خواهد شد(1). دیابت یک نوع از بیماری های مزمن غدد درون ریز می باشد که از ویژگی های آن می توان به سوء عملکرد در سوخت و ساز گلوکز اشاره کرد. این بیماری سه شکل اصلی دارد که شامل دیابت نوع یک یا دیابت وابسته به انسولین(IDDM)، دیابت نوع دو یا دیابت غیر وابسته به انسولین (NIDDM)و دیابت بارداری می باشد(2). آمار های منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت شان می دهد که جمعیت افراد دیابتی به 228 میلیون نفر فرد بالغ رسیده است. شیوع این بیماری در کشور ایران، 2 تا 3 درصد و در افراد بالاتر از سن 30 سال به میزان 3/7 درصد گزارش شده است(3). دیابت یکی از بیماری های خاموش می باشد که هر سال جان حدود چهار میلیون نفر در دنیا را می گیرد(2).
عوارض دیابت به طور کلی به دو گروه عروقی و غیر عروقی تقسیم بندی می شوند که علل عروقی به دو گروه میکروواسکولار و ماکروواسکولار تقسیم می شوند. از عوارض  میکروواسکولار می توان به رتینوپاتی، نفروپاتی، نوروپاتی و از عوارض ماکروواسکولار می توان به عوارض عروق کرونر قلب و بیماری عروق محیطی اشاره کرد. عوارض غیر عروقی که ممکن است بیماران مبتلا به دیابت را درگیر کند شامل گاستروپارزی، تغییرات پوستی و عفونت می باشد. به همین دلیل لازم است که از این عوارض پیشگیری گردد(4).
باتوجه به اینکه دیابت یکی از بیماری های مزمنی می باشد که از نظر رفتاری و هیجانی مشکلاتی را برای بیماران به دنبال دارد،  جنبه های روان شناختی بیماری دیابت بسیار مهم و اساسی می باشد(5).  با توجه به تاثیر عوامل روانی بر کیفیت زندگی این افراد، تاثیر این عوامل بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. به طوری که در مطالعات انجام شده، تاثیر عوامل خلقی را در پیشگیری از ایجاد دیابت در بیماران پره دیابتیک نشان داده است(6). مطالعات مختلفی در کشور ایران و سایر کشورهای جهان در ارتباط با عواملی که ممکن است بر عدم پذیرش انسولین درمانی موثر باشد انجام شده است. از مطالعات انجام شده در این زمینه می توان به مطالعاتی که در آن ها ترس از کاهش استقال، ترس از ایجاد عوارض هیپوگلایسمی(7). بالا رفتن BMI به دنبال درمان با انسولین(8)،  تغییر سبک زندگی در بیماران و مقاومت آنها(9) اشاره کرد.
مدل اعتقاد بهداشتی یکی از مدل های بهداشتی است که رابطه بین اعتقادات بهداشتی و رفتارهای بهداشتی را نشان می دهد. این مدل تاکید زیادی بر روی انگیزه افراد در انجام عمل دارد(10) در این مدل در ابتدا باید رفتار مورد نظر برای فراگیران فایده ای از نظر جنبه های مختلف سلامتی داشته باشد. سپس آموزش دهندگان موانع موجود برای اتخاذ رفتار را شناسایی و بر طبق آن برنامه ریزی کنند. سوم اینکه برنامه آموزشی بایستی قادر باشد که در مورد عوارض و خطرات ناشی از عدم انجام رفتار بهداشتی حساسیت لازم را ایجاد کند. هنگامی که بیمار درک صحیحی از بیماری داشته باشد و با عوارض آن آشنا باشد باعث می شود که فواید بیشتری در انجام رفتار پیشگیرانه ببیند و تمایل بیشتری را برای در پیش گرفتن این رفتار پیدا کند، در نهایت خود فرد می تواند یک رفتار را به طور صحیح انجام دهد(11و12). این مدل در مطالعات مختلف برای بررسی رفتارهای بهداشتی مختلف و ارزیابی آنها مورد پژوهش قرار گرفته است(16-13).
اگر تزریق انسولین به صورت صحیح، منظم و با مقدار مناسب انجام گیرد، سطح قند خون بیماران کنترل شده و عوارض دیابت کاهش می یابد(3). به طوری که نتایج مطالعات انجام شده ننشان می دهد که تنها 25 درصد از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو که باید برای کنترل دیابت  از انسولین استفاده کنند، این نوع روش درمانی را اجرا می کنند(17و18). با توجه به اهمیت دیابت و شیوع روز افزون آن پژوهش حاضر با هدف بررسی باورهای مرتبط با عدم پذیرش انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام خواهد شد.
  1. اهداف طرح:
  1. تعیین باورهای مرتبط با عدم پذیرش انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو  
3- خلاصه روش اجرای طرح:
مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد. جامعه مورد مطالعه بیماران دیابتی بستری در بیمارستان های شهر ایلام می باشد که تعداد 300 نفر از آنها وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل ابتلا به دیابت نوع دو، استفاده از انسولین برای کنترل دیابت، عدم تمایل به مصرف انسولین علی رغم توصیه های پزشک و تاکید پزشک معالج بر مصرف آن، داشتن توانایی پاسخگویی به سوالات و عدم ابتلا به مشکلات روان شناختی مانند سایکوز، عقب ماندگی های ذهنی و افسردگی های شدید خواهد بود.
در این مطالعه پژوهشگر پس از معرفی خود به بیماران مبتلا به دیابت و کسب رضایت آگاهانه از این بیماران، پژوهش خود را شروع خواهد نمود. همچنین به بیماران اطمینان داده خواهد شد که اطلاعات داده شده به پژوهشگر به صورت محرمانه خواهد ماند. با توجه به اینکه اکثر بیماران بی سواد بودن برای پر کردن پرسشنامه از روش مصاحبه استفاده خواهد گردید و پژوهشگر به صورت روزانه به بیمارستان شهید مصطفی خمینی و امام خمینی شهر ایلام مراجعه خواهد نمود و با شناسایی افراد دیابتی پرسشنامه را تکمیل خواهد کرد.
 
     
نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: غدد
دریافت: 1396/3/9 | پذیرش: 1396/3/30 | انتشار: 1397/7/7

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb