دوره 2، شماره 2 - ( تابستان 1398 1398 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.Medilam.REC.1398.068

Otaghi M, shirkhani S, Azadi A, Khorshidi A. The Relationship between Perception of Futile Care and Moral Distress of Nurses in Critical Care Units of Ilam. Journal title 2019; 2 (2)
اطاقی معصومه، شیر خانی صدیقه، آزادی آرمان، خورشیدی علی. ارتباط درک از مراقبت بیهوده با تنش اخلاقی در پرستاران بخش‌های ویژه بیمارستان های شهر ایلام. عنوان نشریه. 1398; 2 (2)

گروه آموزشی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
ارتباط درک از مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی درپرستاران بخش ­های ویژه
مقدمه: مراقبت بیهوده از بیمارانی که شانس بقای آن­ها کمتر ازپنج درصد پیش بینی می­شود پرستاران را در معرض تنش اخلاقی قرار می­دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط درک از مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی در پرستاران بخش­های ویژه صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 155 نفر از پرستاران بخش­های ویژه بیمارستان­های آموزشی شهر ایلام در سال1397 به روش سرشماری انجام شد. طرح پژوهشی در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایلام با شناسه اخلاقIR.MEDILAM.REC1397.068 مورد تصویب قرار گرفت. معیار­های ورود؛ داشتن مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته پرستاری، داشتن حداقل شش ماه سابقه کار در بخش ویژه و رضایت آگاهانه جهت شرکت در مطالعه بود. ثبت ناقص پرسشنامه­ها، عدم تمایل به ادامه همکاری در مطالعه به عنوان معیار­های خروج از مطالعه در نظر گرفته شد.
ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه­های درک از مراقبت بیهوده محمدی (1391)و آشفتگی اخلاقی MDS-R همزیک (2012) بود. روایی صوری ابزارهای پژوهش با نظرات اساتید دانشکده پرستاری و مامایی ایلام به تایید رسید. روایی محتوایی با مطالعات متعدد تایید شده است. پایایی پرسشنامه­های درک از مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی با آلفای کرونباخ به ترتیب 72/0 و70/0 بود. تحلیل داده­ها از مدل رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک­طرفه و t زوجی و مستقل با کمک نرم افزار SPSS23 انجام شد. سطح ­معنی­داری برای آزمون­ها در نظر گرفته شد(05/0 p<).
یافته ها: اکثر پرستاران  درک از مراقبت بیهوده بالا(8/78%) و تنش اخلاقی متوسط داشتند (2/54%). میانگین و انحراف معیار نمرات شدت مراقبت بیهوده11/8 ±18/62، تکرار مراقبت بیهوده 05/9±52/61 و تنش اخلاقی22/36±9/104 بود. بین درک از تکرار مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی در پرستاران ارتباط معنی دار مستقیم وجود داشت)01/0 p=،407/0=r). این نتیجه بین درک از شدت مراقبت بیهوده با تنش اخلاقی نیز معنی­دار مستقیم بود)01/0 p<،381/0=r). با افزایش درک از مراقبت بیهوده، تنش اخلاقی در پرستاران افزایش یافت(001/0 p= ). نتایج نشان داد که متغیر­های تکرار مراقبت بیهوده (034/0 p=)، (263/0=β ) و سابقه کار در بخش ویژه (023/0 p=)، (209/0= β) بر شدت تنش اخلاقی دارای اثر معنی­دار مستقیم بودند. اما متغیر­های سن و جنسیت اثر معنی­داری بر متغیر وابسته نداشتند.
 نتیجه گیری: درک پرستاران از مراقبت بیهوده در سطح بالا و تنش اخلاقی آنان در سطح متوسط بود و بین دو متغیر ارتباط مستقیم و معنی­داری برقرار بود. برنامه­ریزی کلاس­های آموزشی اخلاق حرفه­ای و مراقبت­های تسکینی می­تواند مسیر مراقبت­های پرستاری را از بیهوده به سمت مراقبت­های مفید و مؤثر سوق دهد.

نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: عمومي
دریافت: 1397/5/5 | پذیرش: 1397/6/7 | انتشار: 1398/6/10