دوره 1402، شماره 2 - ( تابستان 1402 1402 )                   جلد 1402 شماره 2 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kakaei H, rahimi kakavandi N, shahtaheri S J, abdi K. Development of effervescence-assisted switchable-polarity solvent homogeneous liquid-phase microextraction for the determination of diazinon in water samples prior to GC-FID. Journal title 2023; 1402 (2)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1934-fa.html
کاکایی حجت اله، رحیمی کاکاوندی نادر، شاهطاهری سید جمال الدین، عبدی خسرو. توسعه روش حلال تغییرپذیر-میکرواستخراج فاز مایع با کمک قرص جوشان برای تعیین مقدار دیازینون در نمونه آب‌های سطحی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی. عنوان نشریه. 1402; 1402 (2)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1934-fa.html

گروه آموزشی بهداشت حرفه‌ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
عوارض و پیامدهای ناشی از مسمومیت با ترکیبات ارگانوفسفره مانند دیازینون می‌تواند بسیار جدی و حتی منجر به مرگ شود. میزان مرگ و میر ناشی از مسمومیت با سموم ارگانوفسفره 3 تا 25 درصد گزارش شده است. با توجه به مصرف بالای دیازینون در کشاورزی و قرارگرفتن کشاورزان در معرض این سم و ورود آن به آب‌های جاری و چرخه‌ی غذایی، و همچنین به دلیل اینکه این ترکیب توانایی اثرات منفی بر سلامتی را دارند و تاثیرات منفی بر اکوسیستم و جانداران را نشان داده‌اند مطالعه توزیع این ترکیبات و پایش کردن سطح ناچیز آن‌ها در مدل‌های مختلف محیط ضروری است. بنابراین شناسایی و تعیین مقدار این سموم با روش‌های آنالیزی ساده و مؤثر با حساسیت بالا در آب‌های سطحی و سبزی‌جات و میوه‌جات از اهمیت زیادی برخوردار است. تاکنون روش‌های کروماتوگرافی مختلفی مانند کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و کروماتوگرافی گازی جهت اندازه‌گیری دیازینون در نمونه‌های مختلف به‌کاربرده شده‌اند. در این روش‌ها از روش‌هایی مانند استخراج مایع- مایع، استخراج فاز جامد و... برای پیش‌تغلیظ و آماده کردن نمونه استفاده شده است که این روش‌ها دارای معایبی از جمله؛ مصرف بالای مقدار حلال‌های آلی سمی، گران بودن فیبرهای مورد استفاده، عمرمحدود آن‌ها و... می‌باشند.
ازآنجایی‌که مقادیر سموم دیازینون در آب‌های سطحی کم است روش جداسازی و پیش تغلیظ برای حذف یا حداقل کردن اثر ماتریکس و دستیابی به استخراج بالا و مؤثر برای بالا بردن حساسیت شناسایی و تعیین مقدار آن‌ها ضروری است. در این روش سعی خواهد شد که روشی ساده، ارزان، حساس ، دقیق، ایمن، با حداقل امکانات آزمایشگاهی و حداقل میزان حلال آلی تحت عنوان ETA-SS-LPME[1] طراحی شود، به‌طوری‌که در حداقل زمان لازم، بهینه استخراج دیازینون را داشته باشیم و با دقت و حساسیت بالا مقدار آن اندازه‌گیری شود و همچنین با به حداقل رساندن مصرف حلال‌های آلی سمی، پسماند آنها در محیط‌زیست نیز کاهش یابد

[1]Effervescence Tablet Assisted -Switchable Solvent- Liquid Phase Microextraction

نوع مطالعه: آزمایشگاهی | موضوع پروپزال: علوم بهداشتی
دریافت: 1401/3/28 | پذیرش: 1402/6/10 | انتشار: 1402/6/10