دوره 1402، شماره 3 - ( پاییز 1402 1402 )                   جلد 1402 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pakzad R, Kakaei H, Jalilian M, Pakzad I, Ahmadzadeh K. The evaluation the relationship between economic inequalities and decomposition of it in the Self rated health in Ilam using the Oaxaca Blinder in 2021. Journal title 2023; 1402 (3)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1930-fa.html
پاکزاد رضا، کاکایی حجت اله، جلیلیان محسن، پاکزاد ایرج، احمدزاده کبری. بررسی ارتباط نابرابری اقتصادی در سلامت خودابراز درشهر ایلام و عوامل موثر بر آن با استفاده از مدل Oaxaca-Blinder decomposition در سال ۱۴۰۰. عنوان نشریه. 1402; 1402 (3)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1930-fa.html

دانشگاه علوم پزشکی ایلام
خلاصه ضرورت اجرا
سلامت خودابراز یا self-rated health یک شاخص مهم و کاربردی در پژوهش های سلامت است می توان پیآمدهای سلامت را پیش بینی نمود. سلامت خودابراز یکی از شـاخص هـای رایج و علمی سنجش سلامتی برای پایش تغییـرات و انـدازه گیـری سلامت کلی جمعیت های مختلف است. به عبارت دیگر فرد به صورت ذهنی سلامت خود را ارزیـابی مـی کنـد. سلامت خود ابراز در بسیاری از کشورها مورد سنجش قرار گرفته است و در آن مطالعات سعی شده است تاثیر فاکتورهای دخیل در آن و تاثیر این فاکتورها به هم دیگر مشخص شود. از این رو تحقیق های فراوان حاکی از تاثیر گذاری فاکتورهایی از قبیل وضعیت های جمعیت شناختی افراد (سن، جنس، نژاد، مذهب)، اجتماعی اقتصادی، سبک زندگی، فرهنگی، تحصیلی و سطح سواد در درک شخصی از وضعیت های بهداشتی افراد است. از طرفی مطالعات مختلفی نشان داده اند که سلامت خودابراز، متأثر از عواملی مانند اجتمـاعی، اقتصادی، روانــی، محیطــی، شــیوه زنــدگی، فرهنگــی، ســابقه خــانوادگی، جمعیت شناختی و شاخص های بالینی است. ایران به عنوان یکی از کشورهای در حال توسعه از نظر وضعیت های بهداشتی و سلامت عمومی در وضعیت قابل قبولی است. با این حال هنوز با استاندارهای جهانی فاصله دارد و خود نیازمند طراحی و توسعه زیرساخت های تحقیقاتی و ریشه یاب برای شناسایی عوامل مخدوش کننده بهداشتی (از ابعات جسمی و روحی) است. مطالعات انجام شده در ارتباط با نابرابری اقتصادی-اجتماعی نشان داده است که هر چه وضعیت اجتماعی اقتصادی پایین تر باشد نمره سلامت خودابراز افراد حاضر در مطالعه پایین تر است. موارد مقایسه نابرابری اقتصادی نشان می­دهد که افراد برای قضاوت درباره موقعیت خود در ابعاد مهم به دیگران نگاه می­کنند، بویژه هنگامی که استانداردهای عینی وجود ندارد. علاقه­مندی به مطالعه رابطه بین وضعیت اقتصادی و سلامت خود ابراز افزایش یافته است. با این حال، شواهد متناقضی در مورد این رابطه وجود دارد.
مطالعات محدودی در ایران در مورد سلامت خود ابراز انجام شده و رابطه آن با متغیر های دموگرافیک و اقتصادی اجتماعی تعیین شده است. استان ایلام به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و کمبود برخی از امکانات رفاهی و توسعه ای، بالا بودن میزان بیکاری و عوارض ناشی از جنگ تحمیلی بیشتر در معرض استرس و اضطراب است که این مسئله منجر به شیوع بالای اختلالات روانی و کاهش کیفیت زندگی خواهد شد. از طرف دیگر عدم توسعه یافتگی استان و کمبود امکانات منجر شده است که بسیاری از افراد دسترسی قابل قبولی به خدمات بهداشتی و درمانی نداشته باشند که همه این موارد منجر به کاهش سطح کیفیت زندگی و به تبع سلامت خواهد شد. با وجود سرچ گسترده، تا کنون مطالعه ای با منظور تعیین رابطه وضعیت اقتصادی-اجتماعی و سلامت خود ابراز در این استان اجرا نشده است. از این رو بر آن شدیم مطالعه ای به منظور بررسی ارتباط وضعیت اقتصادی-اجتماعی و سلامت خود ابراز در جمعیت عمومی شهر ایلام و عوامل موثر بر آن را انجام دهیم

خلاصه روش اجرای طرح:
این مطالعه مقطعی و مبتنی بر جمعیت در10 مرکزخدمات جامع سلامت اصلی شهر ایلام در سال 1400 انجام خواهد شد. ابتدا جمعیت همه مناطق شهر ایلام به تفکیک 10 مرکزخدمات جامع سلامت اصلی شهر ارائه خواهد شد. سپس، با استفاده از تعداد افراد در ناحیه­های مختلف همه افراد جامعه را در نظر گرفته خواهد شد و با استفاده از سهم هر ناحیه از جامعه شهری ایلام 1500 نفری را انتخاب می­کنیم. برای جمع آوری اطلاعات دموگرافیک از پرسشنامه استاندارد استفاده می شود. سپس، از پرسشنامه سلامت خود ابراز استفاده خواهد شد. برای سنجش وضعیت اقتصادی افراد، داده های دارایی خانوارها جمع اوری خواهد شد و سپس با استفاده از تجزیه و تحیلی مولفه های اصلی متغیر ثروت ساخته خواهد شد. سپس افراد به سه گروه فقیر، متوسط ​​و ثروتمند تقسیم خواهد شد. در ادامه و با روش تجزیه Oaxaca -Blinder نابرابری اقتصادی در سلامت خود ابراز سنجیده خواهد شد و با این روش این نابرابری به عوامل موثر تجزیه خواهد شد همچنین از نرم افزار Stata برای تجزیه و تحلیل استفاده خواهد شد.

نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: عمومي
دریافت: 1401/3/26 | پذیرش: 1401/10/3 | انتشار: 1402/7/10