دوره 1، شماره 1 - ( بهار 97 1397 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tarjoman A, Taghinejad H. Evaluation of the effect of self-care education on HbA1c and FBS in patients with type I diabetes. Journal title 2018; 1 (1)
ترجمان اسما، تقی نژاد حمید. بررسی تاثیر آموزش خودمراقبتی بر هموگلوبین گلیکوزیله و کنترل قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک. عنوان نشریه. 1397; 1 (1)

گروه آموزشی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
  1. خلاصه ضرورت اجرای طرح:
  1. اهداف طرح:
3- خلاصه روش اجرای طرح:

واژه‌های کلیدی: Evaluation of the effect of self-care education on on HbA1c and FBS in patients with type I diabetes
1- خلاصه ضرورت اجرای طرح: دیابت نوع یک نوع بیماری مزمن می باشد که برای نوجوانان و خانواده های آنها مشکلات زیادی را ایجاد می کند(1). به طوری که این بیماری در به عنوان یک مشکل جدی سلامت در جهان تلقی شده و از هر 300 تا 400 نوجوان یک نفر به دیابت نوع یک مبتلا می باشد(2, 3). این نوع دیابت کلیه ارگان های بدن، سبک زندگی، شخصیت و عاطفه کودک و خانواده ها را تحت تاثیر قرار می دهد(4). عدم کنترل دیابت عوارض شدید عروقی شدید را ایجاد می کند(1) و به کارگیری روش های درمانی مناسب در جهت کنترل بیماری و جلوگیری یا به تعویق انداختن عوارض آن ضروری می باشد(5, 6). مطالعات مختلف نشان داده است که کنترل عوارض انتروپومتریک و متابولیک از جمله وزن بدن، فشار خون، قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله و پروفایل لیپیدی نقش مهمی در کنترل دیابت ایفا می کند(7). رفتارهای بهداشتی و غیر بهداشتی در بزرگسالان با نوجوانان متفاوت بوده و به همین دلیل شناخت ساختار و دیدگاه ذهنی نوجوانان در عمل به یک سبک زندگی خاص، به کارکنان بهداشتی فرصت خواهد داد که علاوه بر امکان ارزیابی سبک زندگی به شکل دقیق و مبتنی بر جوهره اصلی آن، رهیافت های پیشگیری نوین و بدیع متاسب را تدوین نمایند، توانمندی نوجوانان را ارتقاء بخشیده و ایشان را اصلاح نمایند(8). در واقع در دوران نوجوانی ممکن است بسیاری از رفتارهای خود مراقبتی به دلیل هراس از تفاوت با همسالان و طرد شدن با آنها انجام نشود(9). به طوری که کودکان دیابتی در اوایل دوران نوجوانی با تغییرات هورمونی و مقاومت طبیغعی بدن به انسولین روبرو می باشند. از طرفی داشتن حس استقلال طلبی، گرایش به همسالات و مخالفت با والددین ممکن است موجب عدم رعایت دقیق رژیم غذایی دیابتی گردد(10). احتمال می رود این عوامل موجب شود که نوجوانان مبتلا به دیابت بیشتر دچار عوارض این بیماری شده و میزان HbA1C در آنها بالا می باشد(3). 2- اهداف طرح: تعیین تاثیر آموزش خودمراقبتی بر هموگلوبین گلیکوزیله و کنترل قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع یک 3- خلاصه روش اجرای طرح: مطالعه حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده با داشتن گروه آزمون و کنترل می باشد که در سال 1396 و بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع یک شهر ایلام انجام خواهد شد. حجم نمونه طبق فرمول حجم نمونه 80 نفر انتخاب می شود که به روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل(هر گروه 40نفر) قرار داده می شوند. بدین ترتیب نمونه ها به صورت تصادفی از طریق برداشتن گوی زوج و یا فرد داخل کیسه به دو گروه 40 نفره تقسیم می شوند. بدین صورت که اگر نمونه گوی زوج را بردارد در گروه آزمون و اگر گوی فرد را بردارد در گروه کنترل قرار داده می شود. جهت پنهان سازی تخصیص تصادفی از کمک پژوهشگر استفاده می شود. بدین ترتیب که قرار گیری نمونه ها در گروه مداخله یا شاهد در فرم مشخصات فردی و سوابق بیماری توسط کمک پژوهشگر ثبت می شود(11).

نوع مطالعه: مقطعی (Cross sectional) | موضوع پروپزال: غدد
دریافت: 1396/7/10 | پذیرش: 1396/7/17 | انتشار: 1397/4/24