جستجو در پروپزال‌های منتشر شده


۳ نتیجه برای سلامت معنوی

دانشجو محمد حسین میری، استاد راهنمای سید رحمت اله موسوی مقدم،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده

در تعریف سازمان بهداشت جهانی، سلامت معنوی یکی از ابعاد سلامت محسوب می شود .سلامت معنوی سبب یکپارچگی سایر ابعاد سلامت شده و دو بعد وجودی و مذهبی را در بر می گیرد(۱-۳). وقتی سلامت معنوی در فردی به خطر می افتد، فرد ممکن است دچار اختلالات روانی نظیر احساس تنهایی، افسردگی و از دست دادن معنا در زندگی شود.(۴). در زمان هایی که فرد دچار تنش شده احساسات مثبت می توانند موجب آرامش فرد شود از جمله این عوامل مثبت می توان به سلامت معنوی اشاره کرد(۵). دانشجویان رشته های علوم پزشکی به دلیل فشارهای روحی و روانی محیط بیمارستان و برخورد با مسایل و مشکلات بیماران، و با توجه به این که روزانه با استرس های شغلی زیادی مواجه می شوند، سلامت معنوی، فکری و جسمی شان می تواند دچار اختلال شود (۶-۷). از طرف دیگر، به دلیل شرایط خاص دوره دانشجویی از جمله دوری از خانواده، وارد شدن به مجموعه های بزرگ و پرتنش، مشکلات اقتصادی، نداشتن درامد کافی و حجم زیاد دروس، مستعد از دست دادن سلامت فکری هستند(۸-۹). در مطالعات صورت گرفته در ایران شیوع مشکلات روانی در بین دانشجویان ۲۳-۵۷ درصد گزارش شده است(۱۰).
  سلامت معنوی جدیدترین بعد سلامتی است که ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی را هماهنگ می کند (۱۱). معنویت و سلامت معنوی می تواند از راه های مختلف مانند تبادلات روزانه با دیگران، تعاملات معنوی مشخص به وسیله عشق، احترام، اعتماد، صداقت و درستکاری، یکپارچگی، فداکاری و دلسوزی، ارتباط با یک خدای شخصی که فرد را می شناسد و از او مراقبت می کند، تظاهر نماید(۱۲). یکی از موضوعات مهم در ابعاد مختلف سلامتی، سلامت معنوی می باشد.سلامت معنوی در مراحلی از تاریخ به جوانب مختلف به خطر افتاده است(۱۳). هنگامی که سلامت معنوی جایگاه خودرا در میان مردم پیدا کند انسان می تواند به سلامت کامل دست یابد(۱۴). وقتی سلامت معنوی به طور جدی به خطر بیفتد فرد ممکن است دچار اختلالات روحی و فکری مثل احساس تنهایی، افسردگی و از دست دادن معنای زندگی شود(۱۵). مطالعات متعدد انجام شده روی گروه های مختلف در ایران و سایر کشورهای  جهان حاکی از وجود ارتباط معنی دار بین سلامت معنوی  و اخلالات روانی است و نتیجه گیری شده است که باورهای مذهبی و معنویت می تواند به عنوان یکی ازابزارهای مقابله با عوامل استرس زا مورد استفاده قرار گیرد (۱۶-۲۶). اختلالات روانی، عامل خطر بسیاری از مشکلات جسمی است. دانشجویان علوم پزشکی به عنوان طیفی از جامعه که به واسطه شغل و فشردگی کاری مستعد این اختلالات بوده  از آن جایی که آنان در آینده عهده دار تأمین و ارتقای سلامت جامعه خواهند بود، انتظار می رود از سلامت روحی روانی بالایی برخوردار باشند تا بتوانند توفیق روزافزونی در تحصیل و در نهایت در حرفه خود به دست آورند (۲۷). به همین دلیل این پژوهش با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی با شاخص های افسردگی، اضطراب و استرس در دانشجویان علوم پزشکی ایلام صورت پذیرفت.
 
 
دانشجو بهاره نظرپور، استاد راهنما معصومه اطاقی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۳۹۷ )
چکیده

یکی از نظریه های مهم پرستاری که کاربرد ویژه ای در سازگاری بیماران با بیماری های مزمن و افزایش کیفیت زندگی آنها دارد، نظریه سازگاری روی می باشد. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر برنامه مراقبتی بر اساس مدل سازگاری روی بر سلامت معنوی زنان مبتلا به سرطان سینه بود.
روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه تجربی با گروه کنترل و تصادفی سازی شده بود که در سال ۱۳۹۶ در بیمارستان نفت اهواز انجام شد. نمونه این پژوهش، ۸۰ نفر از بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به این مرکز بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (۴۰ نفر) و کنترل (۴۰ نفر) قرار گرفتند. سپس برنامه مراقبتی برای گروه آزمون با استفاده از فرم بررسی و شناخت الگوی سازگاری روی تدوین شد. بر اساس این فرم، رفتارهای ناسازگار افراد گروه آزمون در چهار بعد سازگاری (فیزیولوژیک، درک از خود، ایفای نقش و وابستگی متقابل) تعیین شده و محرک های اصلی، زمینه ای و باقیمانده این رفتار های ناسازگار مشخص شدند. در ابتدای مطالعه پرسشنامه سلامت معنوی ۲۰ سوالی پولتزین و الیسون در اختیار شرکت کننده های در تحقیق قرار گرفت، بعد از مداخله دوباره این پرسشنامه در اختیار افراد دو گروه قرار گرفت. داده های به دست آمده با روش آماری توصیفی و آمار استنباطی( تی مستقل و تی زوجی) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ در سطح اطمینان ۹۵% مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد بین میانگین نمره سلامت معنوی در دو گروه بعد از مداخله تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود داشت (۰۰۱/۰=P). نمره سلامت معنوی در گروه آزمون بعد از مداخله (۹۳/۴±۹۰/۹۹) نسبت به قبل از مداخله (۱۱/۴±۳۷/۷۳) افزایش معناداری را نشان داد (۰۰۱/۰=P). نمره سلامت معنوی در گروه کنترل بعد از مداخله (۵۸/۳±۰۲/۷۲) نسبت به قبل از مداخله (۲۵±۱۰/۷۳) کاهش یافت، اما از لحاظ آماری معنادار نبود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه و موثر بودن الگوی سازگاری روی بر سلامت معنوی زنان مبتلا به سرطان پستان این روش می تواند به صورت دستورالعملی جامع برای ارتقاء وضعیت سلامت معنوی افراد مبتلا به سرطان در تمام بیمارستان های کشور مورد اجرا قرار گیرد. همچنین می توان تاًثیر این مدل را بر روی سایر بیماری ها به صورت کارآزمایی مورد مطالعه قرار داد.
مجری سید رحمت اله موسوی مقدم، همکار مهری اسمعیل چگنی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

    مقدمه: سلامت معنوی یکی از ابعاد سلامت است که بدون آن دیگر ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی نمی‌توانند عملکرد درستی داشته باشند و در نتیجه بالاترین سطح کیفیت زندگی، قابل‌دستیابی نخواهد بود. 
   روش: روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه¬ی گردآوری اطلاعات، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه¬ی آماری شامل کلیه¬ی کارکنان شبکه¬ی بهداشت و درمان شهرستان ایلام، تعداد (۳۶۵) نفر زن و مرد بود که از این افراد تعداد (۱۰۳) نفر به‌عنوان نمونه با روش نمونه‌گیری در دسترس، انتخاب شدند. جهت جمع¬آوری دادهها از پرسشنامه¬ی سلامت معنوی پالوتیزین و آلیسون، پرسشنامه¬ی سطح بهزیستی ریف و پرسشنامه¬ی کیفیت زندگی (sf-۳۵) استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS و نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
بحث: نتایج پژوهش نشان داد که بین سلامت معنوی و سطح بهزیستی افراد و بین سلامت معنوی و کیفیت زندگی، رابطه-ی مثبت معنی‌داری وجود دارد. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که بین سطح بهزیستی و کیفیت زندگی رابطه معنی‌داری وجود ندارد. 
   نتیجه‌گیری: با توجه به ارتباط بین سلامت معنوی و کیفیت زندگی توصیه می‌شود، مداخلات آموزشی با تمرکز بر ارتقای سلامت معنوی و به‌ منظور بهبود کیفیت زندگی صورت گیرد. کارکنان شبکه¬ی بهداشت و درمان بخشی از نیروی انسانی نظام سلامت را تشکیل می¬دهند؛ بنابراین بدیهی است که باید از سلامت معنوی و بهزیستی روانشناختی بالایی برخوردار باشند؛ در این صورت، علاوه بر تأثیر به سزایی که می¬تواند در ارتقای کیفیت زندگی داشته باشد، در بهبود عملکرد شغلی آنها و در نتیجه افزایش میزان رضایتمندی بیماران و مددجویان از خدمات ارائه شده بهداشتی و درمانی مؤثر است. 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb