۶ نتیجه برای رحمتی
دانشجو شوبر رحمتی، استاد راهنما کورش سایه میری،
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
سرطان پروستات بیماری است که درآن سلول های بدخیم از بافت های پروستات منشا می گیرند و بطور منظم و فزاینده ای تکثیر یافته و منجر به افزایش حجم در هر یک از اجزای سلولی غده پروستات می گردد.این سرطان معمولترین نئوپلاسم تشخیصی در مردان بوده و دومین علت مرگ ناشی سرطان بعد ازسرطان ریه می باشد.شیوع این بیماری بعد از سن ۶۵ سالگی بطور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. سرطان پروستات شایع ترین سرطان شناخته شده در آمریکا، کانادا و شیشمین سرطان شناخته شده در جهان می باشد و میزان های شیوع و بروز آن در نقاط مختلف جهان متفاوت است. در ایالات متحده ی آمریکا، شایع ترین سرطان در مردان است (۱). و همچنین دومین علت اصلی مرگ و میر سرطان در میان مردان ایالات متحده آمریکا است. بررسی جامعی در رابطه با اپیدمیلوژی سرطان پروستات در ایران انجام نگرفته است. در برنامه های ثبت موارد سرطان، برخی آن ها را در رده ی پنجم و بعضی ها آن را درز رده ی نهم سرطان های مردان در ایران می دانند. سجادی و همکاران در مطالعه ای که در ۵ استان اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و کرمان انجام گرفت میزان بروز بیماری را ۵ در ۱۰۰۰۰۰ شخص سال گزارش کردند و تفاوتی بین استان های بررسی شده ندیدند. محققان نتیجه گرفتند که میزان بروز بیماری در ایران، بسیار کمتر از کشورهای غربی است که بخشی از آن مربوط به جوان تر بودن جمعیت در ایران و بخشی به نحوه ی ثبت سرطان و نقص آن در ایران مربوط می شود (۲). سرطان پروستات جهار نوع هستند که به کل انواع سرطان پروستات، سرطان پروستات کل می گویند و سرطان پروستات پیش رفته یعنی اینکه سرطان به خارج از کپسول پروستات انتشار یافته است.که این نوع سرطان با نام سرطان متاستاتیک نیز شناخته می شود و معمولا این سرطان در استخوان و گره های لنفاوی دیده می شود. و سرطان پروستات جزئی که فقط جزئی از پروستات را درگیر می کند و هم چنین سرطان پروستات کشنده همان سرطان پروستات پیش رفته است که منجر به مرگ می شود . بعضی از مطالعات نشان می دهند تاثیر احتمالی رژیم غذایی که با افزایش خطر سرطان پروستات همراه است(۳)و بر اساس شواهد ازمایشگاهی و بالینی ارائه شده است که مصرف زیاد کلسیم و فراورده های لبنی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را از طریق سرکوب تولید ۲۵dihyroxy vitamin D۳ (شکل فعال ویتامین D۳ ( که مستقل به گیرنده های ویتامین D است را افزایش یابد(۲و۳و۴,۵) و هم چنین مطالعات اکولوژیک بین مصرف کلسیم و خطر سرطان پروستات هم بستگی بالایی ر ا گزارش داده اند(۱۸-۲۰). بنابراین با توجه به اینکه تاکنون مطالعات مختلفی در جهان بروی تعیین ارتباط بین کلسیم کل و سرطان پروستات صورت گرفته که تعدادی از مطالعه ها نشان می دهد کلسیم خطر سرطان پروستات را افزایش می دهد و در تعدادی دیگر این ارتباط معنی دار نشده است. لذا با توجه به اهمیت روز افزون موضوع و میزان مرگ و میر بالای که ایجاد می کند با انجام یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز می توان همه مستندات را در کنار هم قرار داد تا تصویر دقیق تری از این معضل در جهان ارائه نماید. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین کلسیم کل(رژیم غذایی و مکمل) و سرطان پروستات در جهان و بررسی روند کلی آن در جهان به روش سیستماتیک و متاآنالیز بود.
دانشجو شوبو رحمتی، استاد راهنما کورش سایه میری،
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
فقر آهن شایع ترین اختلال تغذیه در جهان بخصوص ذر زنان بارار است(۱). کم خونی فقر آهن شایع ترین علل کم خونی در دوران بارداری محسوب می شود از علل دیگر کم خونی بیماری های انگلی مانند مالاریا، عفونت کرم قلاب دار، شیستوزومیازیس، کمبود ریز مغذی ایی از جمله اسید فولیک، ویتامین A، ویتامین B۱۲ ، هموگلوبینوپاتی های ژنتیکی از جمله تالاسمی و هلیکوباکترپیلوری می توان اشاره کرد(۳-۵). براساس داده های مرکز کنترل بیماری ها در سال ۱۹۸۹ در سه ماههی اول و سوم حاملگی میزان هموگلوبین کمتر از ۱۱ و در سه ماهه ی دوم میزان کمتر از ۵/۱۰ گرم در دسی لیتر کم خونی محسوب می شود(۶).کم خونی در دوران بارداری مشکل بزرگ بهداشت عمومی در کل جهان مخصوصا کشور های در حال توسعه می باشد که بزرگترین بار آنمی در کشورهای آسیا و آفریقا (به ترتیب۶۰ % و ۵۲%) گزارش شده است(۷-۹). تخمین زده شده است حدود ۸۰ درصد زنان باردار دچار کم خونی در جنوب آسیا، ۵۶% در کشور های در حال توسعه و ۱۸ درصد در کشور های توسعه یافته زندگی می کنند(۱۰). کم خونی مادر یک عامل خطر شناخته شده در طول بارداری برای مادر و جنین است مطالعات مختلف نشان داده اند که کم خونی مادر در طی بلرداری باعث انواع پیامد بارداری از جمله کاهش وزن هنگام تولد، مرگ های نئوناتال، مرگ های پرینتال، سن بارداری کم، مرگ جنین و تولد زودرس می شود( ۱۱-۱۹). تولد زودرس به تولد نوزاد نارس (سن کمتر از ۳۷ هفتگی حاملگی) نیز شناخته می شود و نشان داده شده است که آنمی د ر سه ماهه ی اول بارداری یک عامل خطر برای تولد نوزاد نارس است(۱۳-۱۴). از طرف دیگر چندین مطالعه هم نتوانستند از این ارتباط حمایت کنند . تاکنون مطالعات مختلفی در جهان که ارتباط کم خونی مادر طی بارداری با پیامد تولد زود رس را سنجیذه باشد صورت گرفته است که تعدادی از مطالعه ها این ارتباط را معنی دار نشان داده اند و در تعدادی هم این ارتباط معنی دار نبوده است بنابراین در مطالعه حاضر با انجام یک متاآنالیز همه مستندات را در کنار هم قرار داده تا تصویر دقیق تری از این مغضل در جهان ارائه نماید.
دانشجو میلاد اعظمی، دانشجو شوبر رحمتی، استاد راهنما سمیرامیس قوام،
دوره ۱، شماره ۲ - ( تابستان ۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده
بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر زودرس در جوامع مختلف محسوب میشوند.و یکی از شایع ترین عوامل خطرساز قابل تعدیل این بیماریها فشارخون است.مطالعات نشان می دهد که کاهش متوسطی در سطح فشار خون،باعث کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی ،سکته مغزی و نارسایی کلیوی میشود.(۱) در درمان فشار خون علاوه بر کنترل مقادیر عددی فشار خون باید وجود عواملخطری که باعث افزایش فشار خون شده اند را مد نظر قرار داد(۲)برخی از عوامل در ایجاد فشار خون و یا تشدید آن دخیل هستند. ویتامین د گروهی از پیش سازهای هورمونی محلول در چربی بوده که توسط نور خورشید ،غذا و مکمل های غذایی به بدن وارد می شوند.(۳) کمبود ویتامین د یکی از مشکلات مهم جهان بوده است که ۳۰-۸۰درصد از اطفال و جوانان(۴و۵)و حداقل نصف سالمندان را شامل میشود(۶) کمبود کلسیم باعث تشدید فشار خون میشود.از آنجا که ویتامین د در تنظیم کلسیم خون و هموستاز استخوان نقش دارد،مطالعات جدید نشان میدهند که کمبود این ویتامین می تواند در بدتر شدن بیماریهایی از جمله فشار خون شریانی ،دیابت و نارسایی قلبی نقش داشته باشد.(۸و۷)سطح خونی کلسیدیول (۲۵هیدروکسی ویتامین د)روش مناسبی برای تخمین وضعیت تغذیه ای ویتامین د می باشد.اخیرا سطح مطلوب ویتامین دی با اندکی اختلاف نظر در میان دانشمندان ۳۰-۶۰ نانو گرم در میلی لیتر گزارش شده است.(۹)و سطح زیر ۱۰نانو گرم در میلی لیتر را کمبود شدید این ویتامین می دانند(۱۰) برای تعیین ارتباط بین فشار خون و سطح ویتامین د مطالعاتی صورت گرفته است .برخی از این مطالعات ارتباط معکوس بین سطح سرمی ۲۵هیدروکسی ویتامین د با فشار خون را نشان داده اند .اما گزارش های دیگر ارتباطی بین این دو متغیر پیدا نکردند.( ۱۲,۱۱)در مطالعه ای که برای بررسی اثر ویتامین د روی فشار خون انجام شد ،علی رغم اینکه تفاوت معنا داری در کاهش فشار خون مشاهده نشد اما در این میان کاهش فشار خون در بیماران با فشار خون بالاست به افراد با فشار خون طبیعی بیشتر بوده است(۱۳)که در فرامینگهام نیز این مهم وجود دارد(۱۴). با توجه به شیوع بالای فشار خون و همچنین شیوع بالای کمبود ویتامین د در کشورما و با توجه به نیاز به مطالعات بیشتر در زمینه تعیین ارتباط بین این دومتغیر،این تحقیق به منظور بررسی شیوع کمبود ویتامین دی در افراد هایپرتنسو و ارتباط آن با شدت فشارخون در این بیماران انجام شد.
محقق اصلی معصومه شوهانی، همکار میلاد اعظمی، همکار شوبو رحمتی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده
این مطالعه مروری بدون محدودیت زمانی تا آپریل ۲۰۱۷ بر اساس پروتکل مقالات مروری سیستماتیک و متاآنالیز(PRISMA) در مراقبت های سلامت انجام خواهد شد(۲۳). برای انجام مطالعه، ۵ مرحله شامل طراحی و استراتژی جستجو، جمع آوری مقالات و بررسی سیستماتیک آن ها، بررسی معیارهای ورود و خروج، ارزیابی کیفی و در نهایت آنالیز آماری داده ها استفاده می شود. به منظور جلوگیری از سوگیری در مطالعه، هر کدام از مراحل فوق توسط دو نفر از پژوهشگران به صورت مستقل از هم انجام می شود و در نهایت توافق نتایج بدست آمده توسط پژوهشگر سوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برای شناسایی مطالعات مرتبط جستجو به صورت اینترنتی در پایگاه های بین المللی شامل: Scopus، PubMed، Science Direct، Cochrane، Web of Science، CINAHL، Springer، Online Library Wiley، PsycINFO، CAM-Quest، CAMbase، IndMEDو هم چنین موتورجستجوی Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا آپریل ۲۰۱۷ توسط دو نفر از پژوهشگران به صورت مستقل انجام می شود. در نهایت رفرانس های به کار برده شده در مقالات جهت دسترسی به سایر مطالعات مرتبط مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
برای جستجو در پایگاه های انگلیسی زبان از معادل Mesh کلمات شامل: Multiple Sclerosis، MS، Disseminated Sclerosis، Yoga، Yogic، Asana، Pranayama، Dhyana، quality of life ،fatigue و ترکیب کلمات با عملکردهای AND و OR استفاده می شود . ضمیمه ۱ نحوه ی جستجوی ترکیبی در پایگاه پابمد نشان داده شده است.
آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار تخصصی متاآنالیز شرکت The Cochrane Collaboration با نام Review Manager version ۵,۳.۵ انجام می شود. سطح معناداری در آزمون ها زیر ۰۵/۰ نظر گرفته می شود.
مجری میلاد اعظمی، مجری محمد کریمیان، مجری مجید سلامتی، مجری شوبو رحمتی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده
Barrett esophagus (BE) معمولا به عنوان یک تغییر در هر طول از اپیتلیوم دیستال مری تعریف می شود که می تواند به عنوان columnar-type mucosa در آندوسکوپی تشخیص داده شود و به عنوان متاپلازی روده ای با بیوپسی از مری تایید شود (۱). BE به عنوان یک شرایط پیش-سرطانی در نظر گرفته می شود که ارتباط نزدیکی با esophageal cancer، به ویژه آدنوکارسینوم مری (EAC) دارد (۲). شیوع BE و بروز EAC در کشورهای غربی افزایش یافته است (۳). مهم ترین عامل خطر برای BE، gastroesophageal reflux disease (GERD) عنوان شده است، سایر عوامل خطر شامل جنس مذکر، فتق هیاتال و سیگار کشیدن می باشد (۴-۵).
سندرم متابولیک(MetS) یک اختلال پیچیده است که شامل چاقی مرکزی، هایپرتنشن (HTN)، هیپرگلیسمی، هیپرتری گلیسمی و high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) می باشد. علاوه بر اینکه با بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز همراه است، سندرم متابولیک و عناصر آن نیز با بیماری های مختلف دستگاه گوارش و عملکرد کبدی غیرطبیعی نیز همراه است (۶-۷). این بیماری یک پنجم از جمعیت کشورهای توسعه یافته را درگیر کرده است و شیوع آن با سن افزایش می یابد. شیوع MetS در آمریکا تقریبا ۲۴%، در اروپا ۱۲% و در بیشتر کشورهای آسیایی ۱۰ تا ۴۰% است (۸-۹).
بر اساس شواهد اخیر، شیوع هر دو بیماری به سرعت در حال افزایش است. از این رو، رابطه بین MetS و BE هیپوتز (hypothesize) شده است (۸-۹). بیشتر مطالعاتی که به بررسی ارتباط چاقی با BE پرداخته اند، نشان داده اند که چاقی می تواند به افزایش معنی داری در خطر ابتلا به BE منجر شود (۴-۵).
اگر چه مطالعات متعدد نشان داده اند که هر یک از معیارهای MetS (یعنی چاقی شکمی، هیپرگلیسمی و فشار خون بالا) می توانند یک عامل خطر برای EE باشند اما ارتباط بین MetS و EE هنوز یک موضوع چالش برانگیز است به طوری که در مطالعات این ارتباط متناقص گزارش شده است (۱۰-۲۰).
متاآنالیزها یک زیر مجموعه از بررسی سیستماتیک هست. بررسی سیستماتیک تلاش دارد شواهد تجربی که مطابق با معیارهای واجد شرایط پیش بینی شده است را برای پاسخ به یک سوال تحقیق خاص، جمع آوری کند. نتایج متاآنالیز ممکن است یک برآورد دقیق تر از تأثیر درمان یا عوامل خطر برای بیماری یا سایر پیامدها با ترکیب مطالعات فردی شامل شود (۲۱-۲۲). لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارتباط بین MetS و EE انجام خواهد شد.
محقق اصلی محمدرضا کفاشیان، همکار اصلی محمد کریمیان، همکار اصلی غلامرضا کلوندی، همکار اصلی عباس قیصوری، همکار اصلی نورخدا صادقی فرد، همکار اصلی جلیل فیضی، همکار اصلی علی نظری، همکار اصلی ابراهیم کوهساری، همکار اصلی عذرا کنارکوهی، همکار اصلی شوبو رحمتی، همکار اصلی علی اشرف مظفری، همکار اصلی ایرج احمدی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
COVID-۱۹ نوعی کروناویروس متعلق به خوشه بتا کروناویروس می باشد و سومین ن.ع عفونت های کرونایی زونوتیک را بعد از SARS وmers ایجاد می کند. تعداد کل مبتلایان بر اساس آخرین آمار روز ۱۰۲۴۷۲ نفر، تعدلد کل موارد مرگ و میر ۳۴۹۱ نفر و تعداد کل موارد بهبود یافته ۵۷۴۶۳ نفر در سطح جهان بوده است. بیشترین تعداد موارد بیماری در منطقه آسیای جنوب شرقی(از جمله کشور های چین، ژاپن، کره ی جنوبی) و خاورمیانه(ایران، کویت، بحرین، امارات) و سپس اروپا(ایتالیا، آلمان، فرانسه و اسپانیا) و آمریکا است، به نوعی این مناطق خوشه های پر خطر و hotspot را تشکیل می دهند(۷ و ۸).
در ایران، به دنبال فوت ۲ بیمار با عوارض تنفسی در بیمارستان کامکار قم، دربارهی مرگ این بیماران به علت کروناویروس شکل گرفت. و اولین موارد از کرونای جدید در شهر قم از طریق روابط عمومی وزارت بهداشت گزارش شد. و با اعلام رسمی فوت شدن چهار نفر، ایران پس از چین بیشترین تلفات ناشی از کروناویروس را داشتهاست و به تدریج آمار میزان بروز این بیماری در کل ایران بالا رفت بطوریکه تا اواخر اسفند ماه ۱۳۹۸ تعداد مبتلایان در کل کشور ۱۴ هزار نفر و تعداد موارد فوت به ۸۰۰ مورد رسید.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) به تازگی بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (Covid-۱۹) را اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی اعلام کرده است. با توجه به بررسی های اولیه همزمان با راه اندازی برنامه های ثبت موارد بیماری در کل کشور، مطالعه ای در خصوص طراحی و ایجاد برنامه ثبت در استان ایلام انجام پایه ریزی شد . چون نیاز به یک برنامه ثبت بیماری کروناویروس در این حوزه برای بهبود مراقبت های پیشگیری و درمانی و همچنین تحقیقات و پژوهش وجود خواهد داشت. این پژوهش با هدف ایجاد برنامه ثبت کروناویروس در جهت ایجاد زمینه بهبود کیفیت مراقبت از این بیماران و کاهش اپیدمی این بیماری در استان ایلام انجام می شود.