جستجو در پروپزال‌های منتشر شده


۲۴ نتیجه برای خورشیدی

مجری سعید لطفعلی وند، همکار علی شریفی، مجری میلاد اعظمی، همکار علی خورشیدی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( بهار ۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده

ویتامین د را که کلسیفرول می‌نامند، یکی از ویتامین‌های لازم برای بدن و از ویتامین‌های محلول در چربی می باشد.(۱) منابع مختلفی برای آن وجود دارد؛ منبع درونی آن ۷- دهیدروکلسترول است که در مقابل اشعه UV تبدیل به کوله کلسیفرول و در نهایت تبدیل به ویتامین D۳ می شود. این ویتامین از طریق رژیم غذایی به صورت ارگو کلسیفرول (ویتامین D۲) جذب می شود . ویتامین D۲ و D۳ در مسیر کبدی تبدیل به ۲۵ هیدروکسی D۳ می شود. (۲،۳)
کمبود ویتامین D (VDD) یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان است که حدود یک میلیارد از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند(۴)
ویتامین D عامل ضروری برای تنظیم متابولسیم مواد معدنی و بافت استخوان در بدن است بنابراین نقش مهمی در سلامت، رشد و باروری انسان دارد. (۵-۶)
نقطه ی برش برای کمبود ویتامین D در مطالعات مختلف متفاوت می باشد اما در بیشتر مطالعات کمتر از ۲۰ نانوگرم در میلی لیتر را به عنوان نقطه ی برش ویتامین Dمعرفی می کنند.  (۷)
در مطالعات مروری که اخیرا انجام شده است ارتباط کمبود ویتامین D در زنان باردار با پره اکلامپسی، دیابت بارداری، تولد نوزاد کم وزن و واژینیت باکتریال نشان داده شده است(۸-۹-۱۰)
از طرفی کمبود ویتامین دی در نوزادان، کودکان، جوانان و بزرگسالان باعث نرمی استخوان می شود و  با بیماری های مزمن مانند اختلالات خود ایمنی،دیابت نوع یک و سرطان نیز در ارتباط است.(۱۱-۱۵)
در ایران مطالعات مختلفی در زمینه بررسی میانگین ویتامین D در زنان باردار و نوزادان صورت گرفته است و نتایج متفاوت می باشد(۱۵-۳۴) لذا با توجه به اهمیت روز افزون موضوع ایجاب می کند با انجام یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز همه مستندات مرتبط را با هم ترکیب و با ارائه ی یک برآوردی کلی، تصویری کامل تری از این معضل در زنان باردار و نوزادن ایران ارائه نماییم.
استاد راهنما حمید تقی نژاد، دانشجو جلیل عباسی، استاد مشاور مصیب مظفری، مشاور آماری علی خورشیدی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( پاییز ۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده

مقدمه و هد : بیمارستانها به عنوان یکی از اولین مراکز پذیرش مصدومین به هنگام بروز بلایا، باید از آمتادگی لازم برختوردار باشتند.
آمادگی اورژانس بیمارستانها در مقابله با این نوع بلایا لازمه موفقیت آنها در ارائه خدمات باکیفیتت استت. هتدف از ایتن مطالعته ب ررستی
وضعیت آمادگی اورژانس مراکز آموزشی درمانی ولیعصر دره شهر در مواجهه با بلایا میباشد.
ردادهها از طریق چک لیست پاسخگویی اورژانس بیمارستانهای سازمان جهانی بهداشتت، بصتورت
مصاحبه و مشاهده ی مستندات گردآوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از شاخصهای مرکزی صورت گرفت.
۶۳ %( و حیطهی مدیریت مواد / نتایج: بیشترین و کمترین میزان آمادگی اورژانسها در برابر بلایا به ترتی در حیطه کنترل و فرماندهی ) ۶
۶۳ % ارزیابی شد. / و موجودی ) ۷۶ %( بود. بطور کلی میزان آمادگی اورژانس مراکز آموزشی درمانی مورد مطالعه در مقابله با بلایا ۶۳
نتیجه گیری: با توجه به سابقه وقوع بلایا در استان مورد مطالعه و آمادگی خوب مراکز آموزشی درمانی، داشتن برآوردی از منتابع مهتم و
ضروری، نگهداری و تعمیر سریع تجهیزات و مقاوم سازی بیمارستانها در ارتقاء آمادگی آنها نقش موثری خواهد داشت.
کلمات کلیدی: آمادگی؛ بیمارستان، اورژانس، بلایا، مدیریتی
استاد راهنما معصومه شوهانی، استاد مشاور مصیب مظفری، استاد مشاور علی خورشیدی، دانشجو شهره لطفی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( پاییز ۹۷ ۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه: مراقبت‌ از بیماران مبتلا به سرطان اغلب در منزل و توسط مراقبین خانوادگی صورت می‌گیرد. با این وجود، این گروه، آموزش‌های لازم در مورد نحوه ارائه مراقبت در منزل را دریافت نمی‌کنند. این پژوهش با هدف، مقایسه‌ی تأثیر دو روش آموزشی «چهره به چهره» و «تله‌نرسینگ» بر کیفیت مراقبت مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ مداخله‌ای بر روی ۱۰۳ نفر از مراقبین خانوادگی بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بخش اونکولوژی شهر ایلام انجام شدکه به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه »کنترل= ۳۵ نفر«، »چهره به چهره= ۳۴ نفر« و »تله‌نرسینگ= ۳۴ نفر« اختصاص یافتند. گروه کنترل تنها آموزش‌های رایج بخش را دریافت نمود و گروه‌های چهره به چهره و تله‌نرسینگ به مدت ۱۲ هفته تحت آموزش قرار گرفتند. کیفیت مراقبت با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که دارای ابعاد کیفیت مراقبت جسمی و روانی_ اجتماعی بود، قبل و بعد از مداخله سنجیده ‌شد. در تحلیل داده‌ها از آزمون‌های کای دو، دقیق فیشر، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون‌های تعقیبی LSD استفاده شد. همه مراحل آنالیز با کمک نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ انجام شد.
یافته‌ها: سه گروه از نظر مشخصات دموگرافیک تفاوت معنی‌داری نداشتند (۰۵/۰<p). بعد از مداخله، میانگین (± انحراف معیار) نمره کیفیت مراقبت کل در گروه‌های چهره به چهره (۹۱/۱۳±۱۳/۱۶۶) و تله‌نرسینگ (۲۴/۱۷±۷۶/۱۵۷) در مقایسه با گروه کنترل (۸۴/۱۶±۵۱/۸۲) افزایش معنی‌داری داشتند (۰۰۱/۰>p).
نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان داد که دو روش آموزشی در مجموع به یک میزان بر «کیفیت مراقبت» مراقبین خانوادگی موثر بود که با توجه به یافته‌ها توصیه می‌شود پرستاران در آموزش‌های خود به مددجویان علاوه بر آموزش حضوری و چهره به چهره از تلفن و شبکه‌های اجتماعی برای ارتقاء دانش مراقبت استفاده کنند و همچنین بیمارستان‌ها واحدی برای آموزش و پیگیری تلفنی ایجاد کنند.
دانشجو میلاد اعظمی، استاد راهنما علی خورشیدی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده

شیوع MS در ایران بصورت متفاوت در بازه ۵,۳ تا ۸۹ در ۱۰۰،۰۰۰ گزارش شده است. با توجه به controversy در گزارش میزان شیوع MS، این مطالعه به روش مرور سیستماتیک همه مستندات و ترکیب آن ها به روش متاآنالیز جهت برآورد کلی شیوع MS در ایران صورت گرفت.
روش کار: بررسی سیستماتیک حاضر با تمرکز بر اپیدمیولوژی MS در ایران بر اساس گایدلاین PRISMA برای مطالعات مرور سیستماتیک و متاآنالیز انجام شد. چهار پایگاه های فارسی زبان Magiran، Iranmedex، SID، Medlib و هفت پایگاه انگلیسی زبان بین المللی Scopus، PubMed، Science Direct ، Cochrane، Web of Science،  Embase، PsycINFO  و هم چنین موتور جستجوی Google Scholar برای مطالعات  peer-reviewed منتشر شده بدون محدودیت زمانی تا May سال ۲۰۱۸ جستجو شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار Comprehensive meta-analysis ver. ۲ آنالیز شدند.
نتایج: با توجه به جستجو در پایگاه های مختلف، ۳۹ (۱۵٪) مقاله نهایی شد. بر اساس مدل اثرات تصادفی: شیوع MS در ایران ۲۹,۳/ ۱۰۰,۰۰۰ (۹۵%CI: ۲۵.۶-۳۳.۵) برآورد شد. شیوع MS در زنان و مردان به ترتیب۱۶,۵/ ۱۰۰,۰۰۰ (۹۵%CI: ۱۳.۷-۲۳.۴)  و  ۴۴,۸/ ۱۰۰,۰۰۰ (۹۵%CI: ۳۶.۳-۶۱.۶)تخمین زده شد. بروز MS در ایران۳,۴/ ۱۰۰,۰۰۰ (۹۵%CI: ۱.۸-۶.۲)  بر اساس مدل اثرات تصادفی محاسبه شد. بروز MS در مردان ۱,۲/ ۱۰۰,۰۰۰ (۹۵%CI: ۱.۰-۱.۴)  و بروز MS در زنان ۴۸,۲/ ۱۰۰,۰۰۰ (۹۵%CI: ۳۹.۳- ۵۹,۱) بود. مدل رگرسیون فراوانی برای شیوع و و بروز  MS بر حسب سال به طور معنی داری سیر صعودی داشت.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه می تواند یک تصویر کلی اپیدمیولوژیک از MS در ایران ارائه دهد.  متاآنالیز حاضر نشان می دهد شیوع MS در ایران بالا و با گذشت زمان به سرعت در حال افزایش است.
استاد راهنما معصومه اطاقی، دانشجو صدیقه شیر خانی، مشاور پایان نامه آرمان آزادی، مشاور پایان نامه علی خورشیدی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده

ارتباط درک از مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی درپرستاران بخش ­های ویژه
مقدمه: مراقبت بیهوده از بیمارانی که شانس بقای آن­ها کمتر ازپنج درصد پیش بینی می­شود پرستاران را در معرض تنش اخلاقی قرار می­دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط درک از مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی در پرستاران بخش­های ویژه صورت گرفت.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی ۱۵۵ نفر از پرستاران بخش­های ویژه بیمارستان­های آموزشی شهر ایلام در سال۱۳۹۷ به روش سرشماری انجام شد. طرح پژوهشی در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایلام با شناسه اخلاقIR.MEDILAM.REC۱۳۹۷,۰۶۸ مورد تصویب قرار گرفت. معیار­های ورود؛ داشتن مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته پرستاری، داشتن حداقل شش ماه سابقه کار در بخش ویژه و رضایت آگاهانه جهت شرکت در مطالعه بود. ثبت ناقص پرسشنامه­ها، عدم تمایل به ادامه همکاری در مطالعه به عنوان معیار­های خروج از مطالعه در نظر گرفته شد.
ابزار گردآوری داده­ها پرسشنامه­های درک از مراقبت بیهوده محمدی (۱۳۹۱)و آشفتگی اخلاقی MDS-R همزیک (۲۰۱۲) بود. روایی صوری ابزارهای پژوهش با نظرات اساتید دانشکده پرستاری و مامایی ایلام به تایید رسید. روایی محتوایی با مطالعات متعدد تایید شده است. پایایی پرسشنامه­های درک از مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی با آلفای کرونباخ به ترتیب ۷۲/۰ و۷۰/۰ بود. تحلیل داده­ها از مدل رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک­طرفه و t زوجی و مستقل با کمک نرم افزار SPSS۲۳ انجام شد. سطح ­معنی­داری برای آزمون­ها در نظر گرفته شد(۰۵/۰ p<).
یافته ها: اکثر پرستاران  درک از مراقبت بیهوده بالا(۸/۷۸%) و تنش اخلاقی متوسط داشتند (۲/۵۴%). میانگین و انحراف معیار نمرات شدت مراقبت بیهوده۱۱/۸ ±۱۸/۶۲، تکرار مراقبت بیهوده ۰۵/۹±۵۲/۶۱ و تنش اخلاقی۲۲/۳۶±۹/۱۰۴ بود. بین درک از تکرار مراقبت بیهوده و تنش اخلاقی در پرستاران ارتباط معنی دار مستقیم وجود داشت)۰۱/۰ p=،۴۰۷/۰=r). این نتیجه بین درک از شدت مراقبت بیهوده با تنش اخلاقی نیز معنی­دار مستقیم بود)۰۱/۰ p<،۳۸۱/۰=r). با افزایش درک از مراقبت بیهوده، تنش اخلاقی در پرستاران افزایش یافت(۰۰۱/۰ p= ). نتایج نشان داد که متغیر­های تکرار مراقبت بیهوده (۰۳۴/۰ p=)، (۲۶۳/۰=β ) و سابقه کار در بخش ویژه (۰۲۳/۰ p=)، (۲۰۹/۰= β) بر شدت تنش اخلاقی دارای اثر معنی­دار مستقیم بودند. اما متغیر­های سن و جنسیت اثر معنی­داری بر متغیر وابسته نداشتند.
 نتیجه گیری: درک پرستاران از مراقبت بیهوده در سطح بالا و تنش اخلاقی آنان در سطح متوسط بود و بین دو متغیر ارتباط مستقیم و معنی­داری برقرار بود. برنامه­ریزی کلاس­های آموزشی اخلاق حرفه­ای و مراقبت­های تسکینی می­تواند مسیر مراقبت­های پرستاری را از بیهوده به سمت مراقبت­های مفید و مؤثر سوق دهد.
دانشجو فاطمه حسنوند، استاد راهنما معصومه اطاقی، استاد مشاور مصیب مظفری، استاد مشاور علی خورشیدی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۸ ۱۳۹۸ )
چکیده

در دهه های اخیر میزان بروز و شیوع بیماری های غیرواگیر از جمله سرطان، افزایش یافته است و به یکی از چالش های مهم در سیستم بهداشتی تبدیل شده است. سرطان بعد از بیماریهای قلبی و عروقی ، دومین علت مرگ و میر در جوامع انسانی است. برای درمان سرطان بر حسب مرحله سرطان و سابقه پزشکی بیمار ممکن است جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی، یا هورمون درمانی انجام شود. اگرچه این دسته از درمان ها موجب بقا شده، اما منجر به عوارض مختلفی می شود. خستگی یکی از شایع ترین و ناراحت کننده ترین عوارض در بیماران مبتلا به سرطان است و زمانی که شدید شود ، تأثیر زیادی بر عملکرد روزانه و کیفیت زندگی می گذارد.
برای مدیریت خستگی مربوط به سرطان، مداخلات دارویی و غیر دارویی انجام می شود. ورزش به طور گسترده ای به عنوان یک درمان غیردارویی مؤثر در بیماران مبتلا به سرطان شناخته شده است. و نتایج مثبت اثرات ورزش در کاهش خستگی ، بهبود عملکرد فیزیکی ، عملکرد قلبی- عروقی و وضعیت کیفیت زندگی نشان داده شده است. بنابراین در نظر است پژوهشی با هدف تعیین تأثیر مدیریت خستگی مبتنی بر برنامه ورزشی در منزل بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان شهر ایلام در سال ۱۳۹۷ انجام شود.
استاد راهنما معصومه شوهانی، مشاور محسن جلیلیان، مشاور علی خورشیدی، محقق اصلی سحر مرادی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

یکی  از روش های جدید در آموزش، تدریس توسط همتایان است اما اثربخشی آن در آموزش پرستاری به خصوص مهارت های بالینی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه تأثیر آموزش توسط همتا _ نزدیک بر یادگیری مهارت بهداشت دست در دانشجویان پرستاری  است.
روش کار: دراین پژوهش  نیمه تجربی  ۸۰  نفر از دانشجویان پرستاری  سال اول  دانشگاه علوم پزشکی ایلام  واجد شرایط انتخاب و با گمارش تصادفی به دو گروه آموزش توسط مربی و همتا_ نزدیک تقسیم شدند. ابزار گردآوری  داده ها چک لیست مهارت بهداشت دست  بود که با مشاهده قبل و بعد از آموزش تکمیل گردید. نمره کل چک لیست بین صفر تا ۱۴ بود و بر اساس کتاب مرجع اصول پرستاری ویلکینسون و لوان  تهیه گردیده بود. جهت تحلیل  داده ها از آمار توصیفی، آزمون تی مستقل وتی زوج با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۲  استفاده شد. 
یافته ها: بر اساس  یافته ها نمره مهارت بهداشت دست قبل از آموزش بین  گروهها  تفاوت معنادار نداشت (۰۶/۰p=). بعد از آموزش میانگین نمره مهارت بهداشت دست در گروه آموزش توسط مربی۹۹/۰ ± ۸/۱۰و در گروه همتا نزدیک ۵۳/۰±۶/۱۱ بود و بین گروه ها تفاوت معنادار وجود داشت(۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: براساس یافته ها بهبود مهارت بهداشت دست دانشجویان پرستاری در گروه همتا نزدیک بهتر از گروه آموزش توسط مربی بوده است و پیشنهاد می شود از آن به عنوان یک روش در آموزش مهارت های عملی دانشجویان استفاده شود.
دانشجو محسن نیکوند، استاد راهنما معصومه اطاقی، استاد مشاور سید رحمت اله موسوی مقدم، استاد مشاور علی خورشیدی، استاد مشاور فروزان کاوری زاده،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

بیان مسئله: سوءرفتار با سالمندان یکی از اشکال خشونت در خانواده است که به صورت عمدی یا توسط اعضای خانواده ی مراقب، به سالمند تحمیل شده و در کاهش سلامتی، امنیت و کیفیت زندگی سالمندان مؤثر است. سازمان جهانی بهداشت میزان سوء رفتار با سالمندان در منزل را ۴ تا ۶ درصد تخمین می زند. در ایران شیوع سوءرفتار سالمندی ۴/۵۶ درصد است . از بهترین روش های کاهش سوءرفتار، آموزش نحوه ارتباط و نگهداری سالمند در خانواده ها و پایبند نمودن خانواده ها با فرهنگ احترام به سالمند است. این مطالعه با هدف کلی تعیین تأثیر بسته آموزشی رفتار مناسب با سالمند بر سوءرفتار خانواده با سالمندان روستایی شهرستان ایوان در سال ۱۳۹۷ انجام می گیرد.
فرضیه پژوهش: ارائه بسته آموزشی رفتار مناسب با سالمند به خانوده در کاهش سوءرفتار خانواده با سالمند مؤثر است.
روش اجرا: مطالعه تجربی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. حجم نمونه در هر گروه ۴۶ نفر از سالمندان ساکن در مناطق روستایی شهرستان ایوان می باشد که با خانواده زندگی می کنند. نمونه گیری با روش خوشه ای مرحله ای و طبق معیار های ورود و خروج از مطالعه از بین کلیه ی سالمندان ساکن در روستاهای شهرستان ایوان که اسامی آنها در سامانه سیب مرکز بهداشت شهرستان موجود می باشد صورت می گیرد. جهت انتخاب نمونه ها ابتدا دو روستا به صورت تصادفی انتخاب و سپس به صورت تصادفی به گروه مداخله و کنترل تقسیم می شوند. پس از تکمیل پرسشنامه سوءرفتار نسبت به سالمند، مداخله ( ارائه بسته آموزشی) در گروه آزمون انجام می شود. ۸ جلسه آموزشی در محل خانه های بهداشت شهرستان ایوان در دو گروه ۲۳ نفره و در نوبت صبح به مدت ۲ ساعت در طی ۸ هفته برگزار می گردد. یک هفته پس از آخرین جلسه پس آزمون از دو گروه آزمون و کنترل گرفته می شود. سپس داده های حاصل از مراحل قبل و بعد از مداخله در گروه های آزمون و کنترل، کد بندی و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS تحلیل و گزارش می شوند.
 
استاد راهنمای پایان نامه مصیب مظفری، دانشجو ارسلان رستمی، استاد مشاور علمی قباد آبانگاه، استاد مشاور آماری علی خورشیدی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده: دستگاه گوارش به دلیل فعالیت زیاد، عادات غذایی نادرست، استرس و تنش‌های محیطی در معرض بیماری است؛ که سبب تحمیل هزینه به افراد و جامعه می‌گردد. آندوسکوپی به‌عنوان مداخله‌ای که قبل از تثبیت بیماری آن را تشخیص می‌دهد، در افزایش بقا و کاهش هزینه‌های درمان بیماران مؤثر است؛ اما این روش با عوارضی همراه است. آموزش به‌عنوان یک مداخله جهت کاهش عوارض آندوسکوپی مورد سنجش قرار گرفت.
 اهداف: اهداف این پژوهش شامل تعیین تأثیر برنامه آموزشی کوتاه‌مدت بر آمادگی بیماران کاندید آندوسکوپی، کیفیت پاک‌سازی کولون بیماران کاندید آندوسکوپی (تحتانی) و اضطراب بیماران کاندید آندوسکوپی می‌باشد.
روش‌ها: ۷۰ بیمار (۶۰-۳۵ سال) کاندید آندوسکوپی دستگاه گوارش که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند پس از اعلام رضایت کتبی به روش تصادفی وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه‌های: اضطراب اسپیلبرگر (STAI)، آمادگی آندوسکوپی و کیفیت پاک‌سازی کولون بود. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS V۲۰ مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نمونه‌ها شامل ۴۱ مرد و ۲۹ زن که اکثرا شاغل، متاهل و دارای مدرک فوق‌دیپلم و بالاتر بودند. بیشتر نمونه‌ها روز قبل از آندوسکوپی دارای سطح بالای اضطراب بودند. پس از آموزش در گروه آزمون هم آمادگی جهت آندوسکوپی بالا بود (در گروه آزمون (۳/۵)۸/۱۰۵ و در گروه کنترل (۸/۷)۶/۶۲) و هم اضطراب به شکل معنی‌دارکاهش ‌یافته بود (۱۴ درصد گروه آزمون اضطراب شدید داشتند و در گروه کنترل ۴/۷۱ درصد دارای اضطراب شدید) ؛ کیفیت پاک‌سازی کولون هم در گروه آزمون به شکل معنی‌دار بالاتر از گروه کنترل بود (گروه آزمون (۷/۰)۵۸/۳ و در گروه کنترل (۶/۰)۲۵/۲).
نتیجه‌گیری: با توجه به روشن شدن نقش آموزش در کسب آمادگی در بیماران کاندید آندوسکوپی و همچنین کاهش اضطراب، بکار گیری برنامه آموزشی طراحی و اجراشده در این مطالعه به‌عنوان یک الگوی مداخله موثر، غیر دارویی و ارزان توصیه می‌شود.
 
استاد راهنمای اول آرمان آزادی، استاد مشاور علمی مصیب مظفری، استاد مشاور آماری علی خورشیدی، دانشجو زینب رضائی فرد،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

آموزش پرستاری یکی از راه های افزایش دانش وتقویت مهارت های بالینی پرستاران می باشد که هدف از این آموزش توانمند ساختن افراد جهت سپردن نقش حر فه ای پرستاری و ارتقای سلامت جامعه ی باشد. آموزش پرستاری از دوبخش به هم وابسته نظری وعملی تشکیل شده است و آموزش بالینی که %۵۰ آموزش پرستاری را شامل می شود قلب و هسته آموزش حر فه ای می باشد که باعث می شود دانش نظری با انجام کار درمحیط بالین تلفیق و یکپارچه گردد.
آموزش متداول یا استاد محورنوعی آموزش منفعل است که انتقال اطاعات از استاد به دانشجو می باشد وبه علت آسان بودن ، مناسب بودن برای کلاس های پرجمعیت ، محدود بودن زمان تدریس باعث گردیده که هنوز هم جایگاه خود را در برنامه درسی حفظ کند. اما چون تفاوت های فردی و نیاز های فراگیران ، مشکل گشای و سایر مهارت های شناختی  سطح بالا دانشجویان را مورد توجه قرار نمی دهد و همچنین باعث کاهش رشد خلاقیت دانشجویان شده است در حالی که استفاده از روش های آموزشی نوین و دانشجو محور با عث پرورش خلاقیت و ارتقای یادگیری معنی دار دانشجویان می شود لذا بسیاری از متخصصین ضرورت تغییر یا تکمیل روش های آموزشی متداول را به روش های نوین برای تمرین مراقبت های بالینی یاد آور شده اند. 
 
جهت بهبود کیفیت مهارت های بالینی می توان از روش های آموزشی نوین از جمله روش ویدئویی، شبیه سازی، کاوشگری، همتا، منتورشیپ و...استفاده کرد. در این مطالعه سه روش آموزشی همتا ومنتور شیپ و متداول مورد بررسی و مقایسه قرار خواهند گرفت.
روش آموزشی منتور شیپ، رابطه ی حرفه ای، دانشجو محور، که فرد با تجربه( منتور ) همه مسئولیت ها، حمایت و هدایت فرد با تجربه کمتر( منتی)  را تحت نظارت و بررسی قرار می دهد. دارای مزایای از جمله استقلال کاری، بهبود مهارت های بالینی، مهارت های تصمیم گیری،حل مسئله و...می باشد.
روش آموزش همتا نیز  روشی دانشجو محور، و از روشهای آموزشی بالینی مؤثر است که توسط دانشجویان همتا که از لحاظ آکادمیک برابر یا یکسال یا بیشتر  از کار آموزان تجربه بالینی دارند آموزش داده می شود.
از آنجاییکه مراقبت از زخم و تعویض پانسمان صحیح جهت پیشگیری از عوارض زخم یکی از وظایف اصلی پرستاران است، لذا هدف از این مطالعه تعیین تاثیرآموزش مهارت پانسمان های جراحی به دانشجویان  پرستاری با استفاده از سه روش همتا و منتور شیپ  و متداول می باشد.

 
 مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است است که جامعه پژوهش آن دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ایلام خواهند بود. نمونه های پژوهش شامل ۱۰۷ نفر می باشد که از میان دانشجویان ترمهای دوم، سوم و چهارم به روش تمام شماری انتخاب می شوند و به صورت مساوی و طبقه ای تصادفی در سه گروه آموزش به روش همتا، آموزش به روش منتورشیپ و آموزش به شیوه متداول قرار خواهند گرفت.
انتخاب همتا از بین دانشجویان پرستاری سال چهارم که حائز بیشترین معدل کل باشند و مهارتهای بالینی آنان توسط مربیان گروه پرستاری و مدیر گروه پرستاری تایید شود، انجام خواهد شد. منتورها از بین پرسنلی که تجربه حداقل دوسال مربیگری بالینی ، صلاحیت علمی مناسب را دارا باشند و توسط  سوپروایز (آموزشی و بالینی) تأیید شوند انتخاب خواهند شد. گروه کنترل(متداول) توسط مربی به همان روال سالهای قبل و روش متداول آموزش داده خواهند شد.
آموزش شامل دو بخش خواهد بود. بخش اول آموزش به همتایان ومنتورها در خصوص روشهای انجام پانسمان و مراقبت از زخم مطابق گاید لاین خواهد بود.  بخش دوم شامل آموزش دانشجویان بصورت گروه های ۶الی ۷ نفره در ۷ جلسه توسط مربی های همتا، منتور و متداول انجام خواهد شد. قبل از مداخله در مورد اهداف پژوهش و نحوه اجرای مداخله اطلاعات کافی در اختیار نمونه ها و مربی های همتا و منتور و مربیان شیوه آموزش  متداول قرار خواهد گرفت.
ابزار گرد آوری داده ها شامل چک لیست مهارت های پانسمان محقق ساخته است که توسط ده تن از اعضای هیئت علمی در رشته های مرتبط روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت و پس از تایید توسط یک مربی اصول وفنون پرستاری که از تعلق به گروه ها مطلع نبود ودر آموزش نقش نداشت برای هریک از دانشجویان تکمیل خواهد شد. پس از جمع آوری داده ها تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار  spssصورت خواهد گرفت و نتایج اعلام می گردد.
 

استاد راهنمای اول معصومه اطاقی، دانشجو زهرا محمدنیاکان، استاد مشاور ساناز اعظمی، استاد مشاور علی خورشیدی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

براساس آمار سازمان بهداشت جهانی، جمعیت بالای ۶۰ سال سن سالمند در نظر گرفته می شوند. اخیراً صدمات ناشی از حوادث در سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا جمعیت سالمند در جهان رو به افزایش است. ایمنی بیمار که یکی از مؤلفه های اصلی کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی است به معنای اجتناب از هرگونه صدمه به بیمار در هنگام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی و جلوگیری از بروز عوارض یا رفع عوارض ناشی از بیماری های مختلف در این افراد می باشد. به دلیل ارتباط نزدیک با بیمار، پرستار توانایی شناسایی این عوارض را دارد و می تواند در مراقبت های مهم پرستاری به آنها کمک کند.
ایمنی بیمار به عنوان یکی از مولفه های اصلی کیفیت خدمات سلامت، به معنای پرهیز از وارد شدن هر گونه صدمه و آسیب به بیمار در حین ارائه مراقبتهای بهداشتی است علی رغم پیشرفت هایی در مراقبت سلامتی، هنوز ایمنی بیمار و بیمار محوری درسیستم های مراقبت سلامتی در سراسر دنیا موضوع نگران کننده ایی است. ایمنی بیمار جزء بسیار مهم کیفیت در مراقبتهای سلامت محسوب می شود و برای هر نظام مراقبت سلامت که در پی تضمین و بهبود کیفیت مراقبت است، در دستور کار قرار دارد. اولین هدف یک موسسه بهداشتی - درمانی جلوگیری از آسیب و صدمه به بیمار و جلوگیری از به مخاطره انداختن ایمنی وی در نتیجه ادامه خدمات سلامت می باشد. توجه ویژه انسان به بهبودی و سلامتی خود باعث گردیده که بیماران بستری در بیمارستان ها انتظار داشته باشند، خدمات درمانی که به آنها ارائه می شود، در نهایت کیفیت باشد. پژوهش های صورت گرفته در عرصه سلامت حاکی از نامناسب بودن شرایط ایمنی در مراقبت از بیماران بوده است و مطالعات بر بهبود فرآیند و رویه های درمانی تاکید داشته اند. 

با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و بستری شدن آنها در بیمارستان و نقش مهم ایمنی سالمندان بستری در بیمارستان و نیز ارزش کاربردی مراقبت مبتنی بر شواهد ضرورت دارد پژوهشی با هدف طراحی و اعتبار بخشی دستورالعمل های ایمنی سالمندان در بیمارستان انجام گیرد امید است نتایج این پژوهش به افزایش ایمنی سالمندان در بیمارستان کمک نماید.

مجری عذرا کنارکوهی، مجری سید عباس میرزایی، مجری علی عمارلوئی، همکار الهام باستانی، همکار ایرج پاکزاد، همکار زهرا نوری مطلق، همکار علی خورشیدی، همکار شهاب فلاحی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

  1. خلاصه ضرورت اجرای طرح:
کرونا ویروس جدید انسانی که به نام سندروم تنفسی حاد شدید ۲ (Severe acute respiratory syndrome coronavirus ۲(SARS-CoV-۲) )شناخته می شود اولین بار در ووهان چین در اواخر سال ۲۰۱۹ میلادی شناسایی شد. و پس از آن بطور سریعی در ۲۱۰کشور در سراسر جهان چه کشورهای توسعه یافته و چه کشورهای در حال توسعه گسترش یافت. کورونا ویروس ها یکی از اصلی ترین پاتوژن هایی هستند که مجاری تنفسی انسان را مورد هدف قرار می دهند و تا به امروز مسئول بیش از ۱۵ درصد از سرماخوردگی های معمول در انسان بوده اند. شیوع های قبلی این خانواده ویروسی شامل سندروم حاد تنفسی SARS-CoV و سندروم تنفسی حاد خاورمیانه (MERS)-CoV که قبلا به عنوان عواملی که سلامت عمومی را تهدید کرده بود شناخته شده بودند. در اواخر ماه دسامبر ۲۰۱۹ مجموعه ای از بیماران با پنومونی با یک عامل ناشناخته در بیمارستان بستری شدند. این بیماران از لحاظ اپیدمیولوژیکی با بازار فروش غذاهای دریایی در شهر ووهان و استان هوبی چین مرتبط بودند. اولین گزارش پیش بینی شروع پتانسیل شیوع کورونا ویروس ها مربوط به کورونا ویروس جدید ۲۰۱۹ ( که به وسیله سازمان بهداشت جهانی COVID-۱۹ نامگذاری شد در ۱۱ فوریه  ۲۰۲۰ بود). با توجه به گستردگی شیوع بیماری ویروس COVID-۱۹ در سراسر جهان و میزان مرگ و میر و ابتلا بسیار بالای این بیماری، محققان مختلف در سراسر جهان به دنبال بررسی قابلیت انتقال از مسیرهای مختلف از جمله از طریق آب و هوا و فاضلاب و... این بیماری در بین افراد هستند. بنابراین مطالعه راههای احتمالی انتقال این بیماری برای جلوگیری از انتشار بیشتر این بیماری بسیار حائز اهمیت خواهد بود. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی کیفیت ویروسی هوای داخل ساختمان بیمارستان برای شناسایی  ویروس SARS-CoV-۲ (Covid-۱۹)  می باشد.

دانشجو زینب رضائی فرد، استاد راهنما آرمان آزادی، استاد مشاور مصیب مظفری، استاد مشاور علی خورشیدی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ ۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: پرستاران درمحل کار خود به دلایل مختلف همواره  با تنش اخلاقی که یک مساله اساسی در حرفه پرستاری است روبه رو هستند که می تواند موجب مشکلاتی از قبیل کاهش کمیت و کیفیت مراقبت و اختلال خواب ، شود.همچنین با توجه به افزایش خصوصی سازی بیمارستان ها ، مطالعه با هدف بررسی ارتباط تنش اخلاقی با کیفیت خواب در پرستاران و مقایسه آن در بین پرستاران بیمارستان های خصوصی و دولتی انجام شد.
روش کار: این مطالعه یک پژوهش از نوع توصیفی – تحلیلی است که بر روی ۱۵۰ نفر از پرستاران  شاغل در بیمارستان های استان ایلام انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی اچند مرحله ای  انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه سنجش اطلاعات دمو گرافیک،  پرسشنامه تنش اخلاقی کورلی و پرسشنامه کیفیت خواب پیتز بورگ بود. داده های حاصل با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه ۲۲ و آمار توصیفی و تحلیلی مانندفراوانی، میانگین، ANOVA،  tمستقل، رگرسیون خطی چندگانه  و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری ۰۵/۰P< تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: بر اساس نتایج  بین تنش اخلاقی و کیفیت خواب همبستگی مثبت و معنا دار وجود دارد (  r=  ,۱۹۲،,۰۱۹ p=). به علاوه، نتایج حاصل از مقایسه  میانگین ها نشان داد که نمرات  تنش اخلاقی و کیفیت خواب در پرستاران  بیمارستان دولتی  و خصوصی  دارای تفاوت بودند بدین ترتیب که سطح تنش اخلاقی در بیمارستان دولتی بالاتر و کیفیت خواب در بیمارستان خصوصی در  سطح  پایین تری قرار داشت ولی از نظر آماری معنا دار نبودند.  . همچنین تحلیل رگرسیون خطی نشان داد  مهمترین متغیر  پیش بینی تنش اخلاقی، کیفیت خواب (B=۱,۸۶) و مهمترین متغییر پیش بینی کننده کیفیت خواب، نوع استخدام (B=۲,۳۹) بود.
نتیجه گیری: به طور کلی نتایج مطالعه حاضر نشان داد افزایش تنش اخلاقی منجر به کاهش کیفیت خواب در شرکت کنندگان شده است. ارائه را هکارها و استراتژی های منتاسب جهت پیشگیری تنش اخلاقی  و عوارض آن در پرستاران  ضروری است.  
بر اساس نتایج افزایش تنش اخلاقی منجر به کاهش کیفیت خواب در پرستاران بیمارستان های خصوصی و دولتی شده است،  توصیه ی شود ارائه را هکارها ،  استراتژی های و برنامه های آموزشی مناسب  توسط سیستم بهداشت و درمان تدوین شود تا توانای پرستاران در مقابله با عوارض و عوامل ایجاد کننده تنش اخلاقی تنش اخلاقی افزایش یابد .
محقق اصلی شیما زینلی، همکار اصلی مصیب مظفری، همکار اصلی علی خورشیدی،
دوره ۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده

پرستاران بیشترین ارتباط انسانی را از نظر مدت زمان و عمق ارتباط با بیماران برقرار می کنند. و هر روزه در محیط کار خود با موقعیت های زیادی روبرو می شوند که مستلزم تصمیم گیری اخلاقی می باشد. لازمه ی تصمیم گیری اخلاقی برخورداری از توانایی استدلال اخلاقی است.
 
هدف: مقایسه توانایی استدلال اخلاقی دانشجویان پرستاری و پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام هدف این مطالعه بوده است.
 
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی – تحلیلی است که در سال ۱۳۹۵ در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام شده است. نمونه پژوهش شامل ۱۲۲ دانشجوی سال سوم و چهارم پرستاری دانشکده پرستاری – مامایی علوم پزشکی ایلام و ۳۸۰ پرستار بود که به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه آزمون معضلات اخلاقی پرستاران، جمع آوری گردید و برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی-تحلیلی و نرم افزار spss نسخه ی ۲۴ استفاده شد.
 
یافته ها: یافته ها نشان داد که بین میانگین نمره ی استدلال اخلاقی دانشجویان پرستاری و  پرستاران تفاوت معنی داری یافت نشد(۸۰۳/۰p=). همچنین بین سطح استدلال اخلاقی با ویژگی های فردی دانشجویان پرستاری و پرستاران مانند سن، جنسیت، میزان تحصیلات و وضعیت تاهل و سابقه ی کار و بخش محل کار پرستاران شاغل ارتباط معنی داری وجود نداشت(P>۰/۰۵).
 
نتیجه گیری: برنامه­های آموزشی از قبیل کارگاه­ها و دوره­های مستمر آموزشی در رشد استدلال اخلاقی دانشجویان پرستاری و پرستاران مفید خواهد بود.

 

دانشجو زهرا بیاتی پور، استاد راهنمای اول ایرج پاکزاد، استاد مشاور علمی نورخدا صادقی فرد، استاد مشاور آماری علی خورشیدی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده

بیوفیلم باکتریایی، باعث مقاومت باکتری نسبت به عوامل ضدمیکروبی شده و دربیمارستان ها، سبب آلودگی و انتقال بیماری های عفونی می گردد. بیوساید ها نقش مهمی درمهاربیوفیلم باکتری دارند. دربین این ترکیبات، کلرهگزیدین آنتی سپتیکی است که برطیف وسیعی از باکتری های گرم مثبت و منفی موثر می باشد. پراکسیدهیدروژن با خاصیت اکسیدکنندگی بالابرای ضد عفونی کردن سطوح ولوازم پزشکی استفاده می شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر کلرهگزیدین (CHX) و پراکسید هیدروژن (H۲O۲)بربیان ژن های مرتبط باتولید بیوفیلم در جدایه های انتروکوکوس فکالیس بود.
استاد راهنما کورش سایه میری، دانشجو خدیجه ممشلی، همکار اصلی رضا ولیزاده، همکار اصلی علی خورشیدی، همکاراصلی مرضیه رستم خانی، همکاراصلی نورالله یادگاری، همکاراصلی فتح اله محمدیان، همکار اصلی علی اشرف عیوضی، همکار اصلی ستار کیخاونی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۴،۱,۵% از کل مرگ و میر ها بر اثر خودکشی در جهان رخ داده است و خودکشی های منجر به مرگ پانزدهمین عامل مرگ ومیر در جهان می باشند. اگر چه میزان خودکشی در کشورهای اسلامی پایین است اما شواهدی دال بر افزایش آن در ایران وجود دارد. نرخ  خودکشی در ایران در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، ۵,۳ نفر در هر دو جنسیت  ، ۳.۶ نفر در زنان و ۷ نفر در مردان است. و بر اساس مطالعات مروری و سیستماتیک انجام گرفته در ایران میانگین سنی قربانیان خودکشی ۲۹ سال است. همچنین در این مطالعه بالاترین نرخ خودکشی در مردان به ترتیب در استان های همدان، لرستان و ایلام  و بیشتر میزان خودکشی زنان در استان های کرمانشاه و ایلام گزارش شده است. به گونه ای در  این مطالعه مروری سیستماتیک به بالا بودن میزان خودکشی در غرب کشور اشاره دارد. با توجه به تغییر روند خودکشی  و افزایش آن در نوجوانان و جوانان، جامعه  نه تنها بخشی از نیروی فعال و مولد خود را از دست می دهد بلکه به دلیل آسیب های روانی و اجتماعی از آن تاثیر بسیار سوئی بر زندگی اجتماعی افراد به خصوص خانواده قربانیان می گذارد.معمولا آمارهای قابل دستیابی از طریق پزشکی قانونی، نیروی انتظامی، اداره آمار و سایر مراکز قانونی کامل و شفاف نیست. در حال حاضر موارد اقدام به خودکشی و مرگ ناشی از خودکشی در برخی از دانشگاه ها ثبت می شود. ودر برخی دانشگاه ها داده های تبت شده کامل و گویا نیستند. با توجه به گزارشات موجود مبنی بر بالا بودن میزان خودکشی در ایلام و روند رو به رشد آن بعد از جنگ تحمیلی و همچنین عدم وجود سامانه ثبت خودکشی به صورت منسجم در سطح استان، در این مطالعه به برنامه ثبت موارد مرگ ناشی از خودکشی و موارد اقدام به خودکشی پرداخته می شود. 
دانشجو رویا فرخی، استاد راهنمای اول علی خورشیدی، استاد مشاور آماری عباس عباسی قهرمانلو، استاد مشاور علمی مرضیه رستم خانی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده

سالمندی فرآیندی است که در تمام موجودات زنده از جمله انسان اتفاق می افتد و به عنوان یک پدیده همگانی،
مسیر تغییرات فیزیولوژیکی و روانی طبیعی را با کنشها و واکنشهای اجتماعی متفاوت نشان می دهد. سالمندی
دوره ای است که در آن تغییراتی در شکل و عملکرد اندام های درونی و بیرونی بدن بوجود می آید که سازگاری فرد
با محیط را مشکل می سازد. تغییرات در سوخت و ساز بدن، باعث کاهش فعالیت های عضلانی عصبی و تغییر در
وضع ظاهری اندام می شود. سالمندی یک بیماری نمی باشد، بلکه ضرورتی اجتناب ناپذیر در زندگی و مسیرطبیعی
رشد  است.
اختلال بیش فعالی و کم توجهی (ADHD) ، یک اختلال روانپزشکی است که نشانه هایی مانند نقص توجه،
بیش فعالی و رفتار تکانشگری دارد. مشکلات تمرکز و سیستم حرکتی، تکانشگری، به هم ریختگی، عدم تحمل
استرس، تغییرات هیجانی و خلقی فرد و احتمالا اختلال در روابط بین فردی، نشان دهنده ADHD در بزرگسالان
است. افراد بالغ مبتلا به اختلال، در برنامه ریزی، کامل کردن و به پایان رساندن تکالیف، انجام دادن به وقت وظایف
کاری، گوش کردن به صحبت های دیگران، حفظ توجه هنگام خواندن، تصمیم گیری به همراه تفکر، ناپایداری
عاطفی، عصبانیت های ناگهانی و شدید، پاسخ های هیجانی شدید، آشفتگی در انجام کارها، بی ثبات بودن در روابط
بین فردی، سوء مصرف الکل و پاسخ های غیرمعمول به روان درمانی مشکل دارند. اختلالات روان شناختی در
سالمندان به دلیل پایین بودن محرومیت های اجتماعی،پایین بودن کیفیت زندگی و اختلالات شناختی، افزایش خطر
اختلالات جسمی،متداول می باشد.
در حال حاضر ADHD در کودکان مورد توجه جدی قرار می گیرد و معمولا موارد زیادی از آن تشخیص داده
می شود با این حال مشکلات همراه این اختلال معمولا مورد توجه زیادی قرار نمی گیرند. علاوه بر این ADHD
اساسا در بزگسالان مورد توجه زیادی قرار نمی گیرد. در سالمندان نیز مشابه با بزرگسالان این مشکل اصلا جدی
گرفته نمی شود. هم وقوعی این اختلال در سالمندان با دیگر مشکلات شایع سالمندی می توان کیفیت زندگی این
افراد را بشدت کاهش دهد. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان ، بررسی وضعیت سلامت روان و شیوع اختلالات
روان در آنان می تواند برای برنامه ریزی ها و مداخلات بهداشتی مناسب، کارگشا باشد و با توجه به مطالعات و
بررسی های انجام شده و به دلیل انجام نشدن چنین مطالعه ای در شهرستان بابل محقق بر آن شد، مطالعه ای با
هدف شیوع اختلال بیش فعالی و کم توجهی ( ADHD ) در سالمندان شهرستان بابل سال ۱۳۹۹ و طبقه بندی
سالمندان بر حسب ADHD و اختلالات همراه با استفاده از آنالیز کلاس پنهان انجام دهد.
استاد راهنما علی خورشیدی، دانشجو مرضیه منصوری جلیلیان،
دوره ۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده

سوانح ترافیکی از مهمترین مشکلات در دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه است. در اثر حوادث ترافیکی سالانه هزاران نفر به ویژه از گروه های جوان و نان آور خانور جامعه جان خود را از دست داده یا دچار مصدومیت و معلولیت جسمی روحی و روانی می شوند که ممکن است تا آخر عمر نیز ماندگار باشد. روند رو به رشد استفاده از وسایل نقلیه موتوری و افزایش میزان مواجهه مردم با انواع خودرو ها سبب افزایش روزافزون سوانح ترافیکی و در نتیجه موارد مرگ ومیر و مصدومیت شده است. بخش های مختلف جامعه به نوعی درگیر سوانح ترافیکی هستند که در این بین جوانان و میانسالان به سبب شرایط و فعالیت آنها و نقش آنها در امور مختلف جامعه در معرض خطر هرچه بیشتر عوارض سوانح ترافیکی هستند. کاربران راه شامل رانندگان، سرنشینان وسایل نقلیه و عابران پیاده نیز متناسب با نقش آنها در استفاده از وسایل نقلیه و نوع مواجهه با ترافیک بصورت متفاوتی تحت تاثیر سوانح ترافیکی قرار می گیرند.
عوامل مختلف مربوط به شخص، محیط، راه و وسیله در پیدایش و شدت عوارض و مصدومیت های حاصل از سوانح جاده ای تاثیرگذار می باشند. مطالعات مختلف نقش عواملی همچون سن، جنسیت، تحصیلات، رعایت مقررات و استفاده از تجهیزات ایمنی مانند بستن کمربند را در پیشگیری و کاهش سوانح و مصدومیت ناشی از آن نشان داده اند. همچنین شرایط اقلیمی و مهندسی راه بعلاوه رعایت استاندارد در ساخت وسایل نقلیه موتوری در پیدایش تصادفات و شدت عوارض و مصدومیت های ناشی از آن نقش مهمی دارند
یکی از اقدامات مهم و اساسی برای انجام مداخلات موثر و کارآمد، شناخت وضعیت دقیق از رخداد سوانح ترافیکی و توزیع انواع مصدومیت ها در جامعه و کاربران راه است. با این اقدام و شناخت هرچه بیشتر گروه های آسیب پذیر امکان پیدا کردن راه های کاهش و کنترل تصادفات بهتر شناخته می شود و امکان مداخلات نیز آسانتر خواهد بود. با توجه به اینکه استان ایلام نیز شاهد بروز موارد روزافزون سوانح ترافیکی و مرگ و میر ناشی از آن است، این تحقیق با هدف بررسی الگوی مرگ و میر ناشی از سوانح ترافیکی در استان ایلام در طی سال های ۹۲-۱۳۸۸ پیشنهاد می شود.

 
محقق اصلی یوسف ویسانی، همکار اصلی فتح اله محمدیان، همکار اصلی ناصر عباسی، همکار اصلی زهرا خلیقی، همکار اصلی الهه کریمی، همکار اصلی علی خورشیدی،
دوره ۱۴۰۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۲ ۱۴۰۲ )
چکیده

سالانه ۲۰- ۱۵ % از مراجعین اورژانس ها را مسمومیت ها تشکیل می دهند. بر اساس یک مطالعه متا آنالیز در ایران از این میان ۱/۴۶ % ناشی از عمدی و ۹/۵۳% غیر عمدی بوده اند. بررسی مسمومیت های عمدی در کرمانشاه نشان داده است که ۵۵% مسمومیت ها در گروه سنی  ۲۹-۲۰ سال بوده است. از مهمترین مواد مسمومیت عمدی دارو ۷۱%، نفت ۱۵% بوده است و بیشترین موارد مسمومیت های عمدی خودکشی مصرف دارو بوده است. در حال حاضر با وجود آمار زیاد بیماران بستری در نتیجه مسمومیت داده های مربوط به آنها به منظور پژوهش ثبت نمی شود درنتیجه ثبت مسمومیت های عمدی و غیر عمدی می تواند زمینه ایجاد بسیاری از پژوهش ها در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان باشد. اهداف کاربردی این ریجستری علاوه بر ثبت موارد تشخیص موارد شایع در هر زمان و کنترل عوامل به وجود آورنده آنش در جامعه و کاهش زمینه های ایجاد آن است. بنابراین این برنامه با هدف ثبت مسمومیت های عمدی و غیر عمدی در بیماران بستری شده بیمارستان مصطفی خمینی ایلام از ابتدای سال ۱۳۹۸ تا پایان سال ۱۴۰۰ تدوین گردیده است.
استاد راهنمای علی خورشیدی، استاد راهنمای دوم علی دل پیشه، دانشجو مریم نادی باغو، استاد مشاور آماری بهمن چراغیان، استاد مشاور علمی نادر صاکی، استاد مشاور علمی سمیرامیس قوام،
دوره ۱۴۰۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۳ ۱۴۰۳ )
چکیده

         دیابت یکی از شایع ترین و پرهزینه ترین بیماری های مزمن در سراسر جهان محسوب می شود. بروز دیابت در ده سال اخیر در سطح جهان دو برابر شده است و سالانه شیوع دیابت در جهان ، حدود ۶ درصد افزایش می یابد. دیابتی ها ۲ تا ۴ برابر بیشتر در معرض بیماریهای قلبی عروقی هستند و ۲ تا ۵  بار بیشتر شانس مرگ به دنبال این بیماریها را دارند. خطر مرگ و میر بیماریهای قلبی عروقی به همراه دیابت در زنان ۲ تا ۵ برابر و در مردان ۳ برابر در مقایسه با بیماران غیر دیابتی است. دیابت به علت همزمانی بسیاری ازعوامل خطرساز بیماریهای قلبی عروقی مانند هیپرگلیسمی افزایش فشار خون، افزایش چربیهای خون، افزایش مقاومت به انسولین و چاقی به عنوان همسان بیماری ایسکمیک قلبی محسوب میشود.
        بیماری های قلبی عروقی نیز از علل اصلی مرگ و میر در بیماران دیابتی است. بیماریهای عروق کرونر اغلب به صورت آنژین صدری و سکته قلبی دیده می شود. سکته قلبی، به فرآیندی اطلاق می شود که در آن بخشی از میوکارد قلب به دلیل قطع یا کاهش جریان خون میوکارد به طور برگشت ناپذیر از بین می روند. عوامل خطر ایجاد کننده بیماریهای قلبی به دو دسته  مهم تقسیم می شوند: قابل تعدیل و غیرقابل تعدیل. بیـشترین میـزان بروز سکته قلبی در اروپای شـمالی و آمریکـا مـشاهده شـده اسـت، درحالی که در اروپای جنـوبی و کـشورهای ناحیـه مدیترانـه، بسیار کمتر است. بیماریهای قلبی و عروقی تقریبا به یک نسبت مردان و زنان را مبتلا می کند و تخمین زده می شود که تا سال ۲۰۲۰ ،  تعداد مرگ ناشی از سکته قلبی به ۲۵ میلیون نفرخواهد رسید.
        هدف از انجام این مطالعه یافتن عوامل خطر مرتبط با سکته قلبی در بیماران دیابتی ساکن شهرستان هویزه بوده است. هدف از این انتخاب این است که جمعیت هویزه، نژاد عرب خوزستانی هستند و سبک زندگی آنها متفاوت از سایر نژادها می باشد، لذا هویزه انتخاب شده است. امید است که نتایج این مطالعه بتواند بخشی از روابط بین عوامل را برای کمک به کادرپزشکی جهت تشخیص دقیق تر فراهم کند.
         در پایان باید ذکر کرد که طرح کوهورت هویزه با هدف بررسی بیماریهای غیرواگیر مزمن(NCD) از اردیبهشت سال ۱۳۹۵ تا مرداد ماه سال ۱۳۹۷ انجام شد. در این طرح ده هزار و نه نفر از افراد۷۰-۳۵ ساله شهرستان هویزه پرسشنامه پایا شده وزرات خانه را تکمیل و در سامانه کوهورت کشوری ثبت نام شدند. اطلاعات افراد زنده خواه دارای سابقه داشتن سکته خواه نداشتن سکته به صورت یکبار همه گرفته شد. و دراین طرح نقطه پایان مرگ افراد است.
 

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb