جستجو در پروپزال‌های منتشر شده



مجری فاطمه قیاسی، همکار سارا محمدی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

بستری شدن در بخش مراقبت ویژه به عنوان محیط درمان منجر به محرومیت از ادراکات حسی و جدا شدن از خانواده و ایجاد اضطراب می شود اضطراب این بیماران به واسطه محیط پیچیده این بخش ها، اعمال روتین آنها تشدید می شود. از آنجاکه اضطراب در بیش از ۸۰ درصد بیماران بخش مراقبت ویژه رخ می دهد و باعث کاهش عملکرد فرد ، افزایش طول مدت بستری در بیمارستان افزایش بیماری زایی و افزایش هزینه ها می شود، لذا با تشخیص زودهنگام و شناسایی عوامل خطرآفرین و بررسی روش های پیشگیری ازآن باعث کاهش عوارض و کاهش هزینه های مراقبت نقش موثری خواهد داشت. برا ی رفع این مشکل از روش های مختلف غیر دارویی می توان استفاده نمود. مداخلات شناختی ممکن است اضطراب را کاهش و در نتیجه مثبت سلامتی دخیل باشد. مداخلات شناختی در اصلاح باورها و رفتارهای مرتبط با سلامت و همچنین برطرف نمودن عوامل خطرساز می تواند موثر باشد.
محقق اصلی یاسمن زهرا صادقی فرد، همکار فتح اله محمدیان، همکار یوسف ویسانی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

مدرنیته شدن و پیشرفت جوامع بشری چالش‌هایی  را با خود به همراه داشته است که ممکن است هر فردی را در معرض تعارضات و نابهنجاری‌ایی قرار دهد. و تحمل فشار و تهدیدات را برای فرد دشوار سازد. که یکی از تبعات آن این است که احتمال دارد فرد به رفتار پرخاشگرانه مبادرت نماید. تحقیقات نشان دهنده آن است: افرادی که  و انعطاف‌پذیری بالاتری در مواجهه با مشکلات دارند بهتر می‌توانند با مسائل برخورد کنند و رفتار پرخاشگرانه کمتری از خود بروز می‌دهند. در پرخاشگری  و تاب‌آوری مسلماً متغیرهای زیاری دخیل هستند اما یکی از سازه‌ای که توجه متخصصان را به خود جلب کرده است معنویت می‌باشد. جهت همبستگی بین متغیرها نشان می‌دهد که معنویت در افزایش تاب‌آوری و کاهش پرخاشگری عاملی تأثیرگذار است.
لذا این پژوهش سعی دارد به بررسی رابطه معنویت با گرایش به پرخاشگری و میزان تاب‌آوری فردی در دانشجویان مراکز دانشگاهی علمی- کاربردی شهر ایلام در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ بررسی نماید. تحقیقاتی از این دست می‌تواند سازمان‌های مهم چون وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی، قوه قضائیه و دانشگاه‌ها را  در پیشگیری، شناسایی و مداخله به موقع آسیب‌های اجتماعی یاری نماید.
انجام مطالعات دقیق علمی به منظور تدوین مدلی ساختاری در مورد ترکیب متغیرها و ماهیت آن‌ها لازم و ضروری به نظر می‌رسد. و سازمان‌های مربوطه را جهت یافتن راهکار علمی و تخصصی‌ ترغیب می‌نماید.
استاد راهنما کورش سایه میری، دانشجو خدیجه ممشلی، همکار اصلی رضا ولیزاده، همکار اصلی علی خورشیدی، همکاراصلی مرضیه رستم خانی، همکاراصلی نورالله یادگاری، همکاراصلی فتح اله محمدیان، همکار اصلی علی اشرف عیوضی، همکار اصلی ستار کیخاونی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۴،۱,۵% از کل مرگ و میر ها بر اثر خودکشی در جهان رخ داده است و خودکشی های منجر به مرگ پانزدهمین عامل مرگ ومیر در جهان می باشند. اگر چه میزان خودکشی در کشورهای اسلامی پایین است اما شواهدی دال بر افزایش آن در ایران وجود دارد. نرخ  خودکشی در ایران در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر، ۵,۳ نفر در هر دو جنسیت  ، ۳.۶ نفر در زنان و ۷ نفر در مردان است. و بر اساس مطالعات مروری و سیستماتیک انجام گرفته در ایران میانگین سنی قربانیان خودکشی ۲۹ سال است. همچنین در این مطالعه بالاترین نرخ خودکشی در مردان به ترتیب در استان های همدان، لرستان و ایلام  و بیشتر میزان خودکشی زنان در استان های کرمانشاه و ایلام گزارش شده است. به گونه ای در  این مطالعه مروری سیستماتیک به بالا بودن میزان خودکشی در غرب کشور اشاره دارد. با توجه به تغییر روند خودکشی  و افزایش آن در نوجوانان و جوانان، جامعه  نه تنها بخشی از نیروی فعال و مولد خود را از دست می دهد بلکه به دلیل آسیب های روانی و اجتماعی از آن تاثیر بسیار سوئی بر زندگی اجتماعی افراد به خصوص خانواده قربانیان می گذارد.معمولا آمارهای قابل دستیابی از طریق پزشکی قانونی، نیروی انتظامی، اداره آمار و سایر مراکز قانونی کامل و شفاف نیست. در حال حاضر موارد اقدام به خودکشی و مرگ ناشی از خودکشی در برخی از دانشگاه ها ثبت می شود. ودر برخی دانشگاه ها داده های تبت شده کامل و گویا نیستند. با توجه به گزارشات موجود مبنی بر بالا بودن میزان خودکشی در ایلام و روند رو به رشد آن بعد از جنگ تحمیلی و همچنین عدم وجود سامانه ثبت خودکشی به صورت منسجم در سطح استان، در این مطالعه به برنامه ثبت موارد مرگ ناشی از خودکشی و موارد اقدام به خودکشی پرداخته می شود. 
محقق اصلی کورش سایه میری،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

کیفیت زندگی کاری به عنوان فلسفه، مجموعه ای از اصول است که اعتقاد دارد نیروی انسانی مهمترین منابع قابل اعتماد در سازمان ها هستند. که مسئولیت پذیر و قادر به مشارکت ارزشمند م یباشند و باید با آنها با عزت و احترام رفتار کرد. و ساختاری جامع است که شامل رفاه مربوط به شغل فردی و تا حدودی تجربه کاری باارزش، انجام کار عاری از استرس و سایر پیامدهای منفی شخصی میباشد . (۱) . کیفیت زندگی کاری نامطلوب که تحت تاثیر کار نامناسب و ناسازگار با انسان پدید می آید ، شرایط روانی و اجتماعی نامتعادل را در کارکنان یک سازمان به وجود می آورد (۲) . کیفیت زندگی کاری ترکیبی از متغیر های محیط کاری است که بر ارتقای رضایت مندی ، جذب و نگهداری و بهبود کیفیت خدمات کارکنان موثر می باشد (۳).
 
محقق اصلی ماندانا ساروخانی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

افسردگی یک بیماری ناتوان کننده و یکی از اختلالات شایع و جدی است که سلامت روانی و جسمی فرد را مورد تهید قرار می دهد و بار زیادی را بر جامعه تحمیل می کند (محمودی ، ذهنی ، ۱۳۸۷، ص ۲۹ ) . در واقع احساس بیمارگونه غم و اندوه است که با درجاتی از رکود واکنش ها همراه است. فروتنی (۲۰۰۶ به نقل از قاسم نژاد ، ۱۳۹۰ ) . و یکی از ۴ بیماری عمده دنیا و شایع ترین علت ناتوانی ناشی از بیماری محسوب میشود . بروز افسردگی در سنین جوانی با افت شدید عملکرد اجتماعی و شغلی و نیز عملکرد تحصیلی همراه است (ارشادی کیا ، شجری ، طیبی ، ۱۳۸۹، ص  ۳۴۹).
امروزه واکنش های هیجانی نامناسب مثل استرس ، اضطراب و افسردگی به عنوان جزء شناخته شده و لاینفک پرستاری مدرن مطرح می باشد که موجب مشکلات عدیده ای برای پرستاران و بیماران می گردد. ( خمسه ، روحی ، عبادی و همکاران ، ۱۳۸۸ ، ص ۱۳ ) . گستره وسیع حیطه فعالیت پرستاران و ماهیت بین رشته ای این حرفه سبب ایجاد ضربه شغلی در پرستاران  شده و موجب تغییرات خلقی به ویژه افسردگی در آنان می شود (دهقانی ، ذوالعدل ، بلندپرواز و همکاران ، ۱۳۸۷ ، ص ۲۴ ) .
هدف از این مطالعه برآورد شیوع افسردگی در پرستاران ایرانی به روش مرور سیستماتیک و متاآنالیز می باشد .
دانشجو رویا فرخی، استاد راهنمای اول علی خورشیدی، استاد مشاور آماری عباس عباسی قهرمانلو، استاد مشاور علمی مرضیه رستم خانی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

سالمندی فرآیندی است که در تمام موجودات زنده از جمله انسان اتفاق می افتد و به عنوان یک پدیده همگانی،
مسیر تغییرات فیزیولوژیکی و روانی طبیعی را با کنشها و واکنشهای اجتماعی متفاوت نشان می دهد. سالمندی
دوره ای است که در آن تغییراتی در شکل و عملکرد اندام های درونی و بیرونی بدن بوجود می آید که سازگاری فرد
با محیط را مشکل می سازد. تغییرات در سوخت و ساز بدن، باعث کاهش فعالیت های عضلانی عصبی و تغییر در
وضع ظاهری اندام می شود. سالمندی یک بیماری نمی باشد، بلکه ضرورتی اجتناب ناپذیر در زندگی و مسیرطبیعی
رشد  است.
اختلال بیش فعالی و کم توجهی (ADHD) ، یک اختلال روانپزشکی است که نشانه هایی مانند نقص توجه،
بیش فعالی و رفتار تکانشگری دارد. مشکلات تمرکز و سیستم حرکتی، تکانشگری، به هم ریختگی، عدم تحمل
استرس، تغییرات هیجانی و خلقی فرد و احتمالا اختلال در روابط بین فردی، نشان دهنده ADHD در بزرگسالان
است. افراد بالغ مبتلا به اختلال، در برنامه ریزی، کامل کردن و به پایان رساندن تکالیف، انجام دادن به وقت وظایف
کاری، گوش کردن به صحبت های دیگران، حفظ توجه هنگام خواندن، تصمیم گیری به همراه تفکر، ناپایداری
عاطفی، عصبانیت های ناگهانی و شدید، پاسخ های هیجانی شدید، آشفتگی در انجام کارها، بی ثبات بودن در روابط
بین فردی، سوء مصرف الکل و پاسخ های غیرمعمول به روان درمانی مشکل دارند. اختلالات روان شناختی در
سالمندان به دلیل پایین بودن محرومیت های اجتماعی،پایین بودن کیفیت زندگی و اختلالات شناختی، افزایش خطر
اختلالات جسمی،متداول می باشد.
در حال حاضر ADHD در کودکان مورد توجه جدی قرار می گیرد و معمولا موارد زیادی از آن تشخیص داده
می شود با این حال مشکلات همراه این اختلال معمولا مورد توجه زیادی قرار نمی گیرند. علاوه بر این ADHD
اساسا در بزگسالان مورد توجه زیادی قرار نمی گیرد. در سالمندان نیز مشابه با بزرگسالان این مشکل اصلا جدی
گرفته نمی شود. هم وقوعی این اختلال در سالمندان با دیگر مشکلات شایع سالمندی می توان کیفیت زندگی این
افراد را بشدت کاهش دهد. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان ، بررسی وضعیت سلامت روان و شیوع اختلالات
روان در آنان می تواند برای برنامه ریزی ها و مداخلات بهداشتی مناسب، کارگشا باشد و با توجه به مطالعات و
بررسی های انجام شده و به دلیل انجام نشدن چنین مطالعه ای در شهرستان بابل محقق بر آن شد، مطالعه ای با
هدف شیوع اختلال بیش فعالی و کم توجهی ( ADHD ) در سالمندان شهرستان بابل سال ۱۳۹۹ و طبقه بندی
سالمندان بر حسب ADHD و اختلالات همراه با استفاده از آنالیز کلاس پنهان انجام دهد.
دانشجو سمیرا ترده، محقق اصلی امیر ادیبی، محقق اصلی علی اشرف مظفری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

ویروس کرونا ویروس ۲۰۱۹ (COVID-۱۹) یک بیماری عفونی جدید است که در اواخر سال ۲۰۱۹ در ووهان ، چین ظهور کرد و به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. همه گیری COVID-۱۹ به طور جدی بر زندگی روزمره مردم سراسر جهان ، از جمله سلامت ، رفاه اقتصادی و تعاملات اجتماعی آنها تأثیر می گذارد. اپیدمی بیماری های واگیر ، به عنوان یک عامل اصلی فشارزا در زندگی در افراد و افراد اطراف ، می تواند تأثیرات زیادی بر سلامت روان داشته باشد. پیش بینی ناپذیری و عدم اطمینان از بیماری همه گیر COVID-۱۹ ، ترس از عفونت و تغییرات محیطی مربوط به COVID-۱۹ عوامل اصلی استرس زا هستند که باعث ایجاد مشکلات بهداشت روان می شوند. و برخی از عوامل ، از جمله آسیب اقتصادی اقتصادی ، حمایت اجتماعی ، افزایش فشار و بیکاری ، ممکن است با رفتارهای خودکشی مرتبط باشد.
رفتارهای خودکشی چند عاملی است و شامل تعاملات پیچیده ای بین عوامل بیولوژیکی و محیطی است. در میان آنها ، یک عامل اصلی خطر در علت ایده پردازی خودکشی ، یک فشار روانی زندگی نامطلوب است. گزارش های اولیه موج خودکشی در چندین مطالعه در مراحل مختلف شیوع همه گیری گزارش شده است
به عنوان یک بحران جدی شدید ، ایده های خودکشی و عوامل وابسته در جمعیت عمومی باید به طور سیستماتیک بررسی شود.
استاد راهنما ستار کیخاونی، دانشجو فرحناز پویان،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

خودکشی وافسردگی یک مشکل عمومی وفراگیردربین مردم است.درسطح جهان ازهر۱۰۰۰۰۰ مرگ ۱۶ مرگ براثرخودکشی می میرند.این آماردرمناطق جنوبی جهان بیشتردیده می شودهمچنین تخمین زده شده است که آمارکسانی که اقدام برای خودکشی می کنند۴۰-۱۰درصدبیشترازکسانی می باشندکه خودکشی می کنند(۱).
شواهدنشان می دهدکه شخصیت ورفتارانسانی بادگرگونی درترکیبات مونوآمینی بخصوص سروتونین درارتباط است(۲,۳)
سروتونین یک نقش کلیدی به عنوان یک Neurotransmitter  درسیستم عصبی داردکه بسیاری از رفتارهای روانی و اعمال فیزیکی انسان را کنترل میکند (خواب, میل جنسی, ...). در هنگام دریافت سیگنال توسط نورون, سروتونین ذخیره شده در وزیکولها به فضای سیناپسی آزاد میشود (input) در مرحلهی بعد، سروتونین موجود در فضای سیناپسی از طریق مولکول انتقال دهنده سروتونین به گیرندههای نورون بعدی(postsynaptic neuron) متصل و آنها را تحریک میکند  (output) (۴).
ژن انتقال دهنده سروتونین SLC۶A۴)) یک پروتئین اینتگرال غشایی را کد میکند که نقش انتقال سروتونین رادرفضای سیناپسها بر عهده دارد(۵,۶). مولکول انتقال دهنده سروتونین در فرایند اثر این ماده حیاتی بسیار تاثیر گذار است و چنانچه غلظت این ماده کم باشد سروتونین در فضای سیناپسی منتقل نشده و در آنجا انباشته می شود و چنانچه مقدار این مولکول زیاد باشد سروتونین با سرعت بیشتری انتقال میابد و این باعث می شود انتقال سروتونین ناپایدار باشد و اثربخشی کمتری داشته باشد.
 
مجری آرزو حاصلی، همکار محمدرضا کفاشیان، همکار حامد توان،
دوره ۱۴۰۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

این مطالعه مشاهده ای، که در دانشگاه علوم پزشکی ایلام انجام خواهد شد، با هدف استفاده از SEM برای تعیین تأثیر حمایت اجتماعی، سلامت عمومی و خود کارآمدی بر کیفیت خواب کارکنان پزشکی که در ماه های اخیر، بیماران مبتلا به COVID-۱۹ را درمان نموده اند، انجام خواهد شد. این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی ۱۴۶ نفر از کارکنان درمانگر (شامل پزشک، پرستار، بهیار و ...) بیماران مبتلا به کرونا (کووید-۱۹) شاغل در بیمارستان های شهر ایلام در سال ۱۳۹۸، انجام خواهد گرفت.
ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه بررسی اطلاعات دموگرافیک درمانگران، پرسشنامه کیفیت خواب، مقیاس حمایت اجتماعی، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی و پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ)  می باشد. که به صورت آنلاین طراحی خواهد شد. لیست درمانگران و اطلاعات تماس آنها از معاونت درمان و دفتر پرستاری بیمارستان های مربوطه دریافت، و لینک پرسشنامه برای آنان ارسال خواهد شد. پس از تکمیل حجم نمونه و دریافت گزارش از پرسشنامه آنلاین، تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم‌افزارهای آماری SPSS (نسخه ۲۳) و لیزرل آنالیز SEM انجام خواهد شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته می شود.
محقق اصلی رضا پاکزاد، محقق اصلی حجت اله کاکایی، همکار اصلی مصطفی شبنه زاده، همکار اصلی ایرج پاکزاد، همکار اصلی محسن ندری، همکار اصلی فاطمه حیدری، همکار اصلی لیلا زارعی، همکار اصلی رضا ولیزاده،
دوره ۱۴۰۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

  1. خلاصه ضرورت اجرای طرح:
اضطراب و استرس که به معنای ناآرامی می باشد گرفته شده است و به حساسیت های جسمانی و روانی که در پاسخ به تهدید اعم از تهدید حقیقی یا خیالی به وسیله ارگانیزم ابراز و ایجاد می شود، اشاره می کند. همچنین اضطراب ممکن است در پاسخ به آنچه موجب تهدید اعتماد به نفس می شود و یا از پیدایش موقعیتی که شخص در آن وضعیت از انجام کاری که خارج از حدود توانایی اوست، احساس فشار می کند، به وجود می آید. دلایل ایجاد کننده استرس و اضطراب در بین افراد متفاوت است و شامل عوامل فردی و خانوادگی،  دموگرافیکی، بیماری و وضعیت های آزار دهنده، عوامل اقتصادی - اجتماعی و  غیره است.  شناسایی صحیح علت زمینه ای بیماری استرس و اضطراب در پیشگیری فعال بیماری از طریق ارائه آموزش های موثر و درمان و کنترل اثربخش بیماری مفید است. با این وجود با توجه به متعدد و متنوع بودن علل زمینه ای این بیماری، بنابراین مقداری چالش برانگیز است. استان ایلام به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، بافت اجتماعی، اقتصادی، تورم بالا و عواقب طولانی مدت جنگ تحمیلی بیشتر در معرض شیوع اضطراب و استرس است و نتایج مطالعات در جمعیت های خاص نشان داده اند که شیوع اختلالات روانی در این استان قابل توجه است با این وجود تا کنون مطالعه ای مبتنی برجمعیت در ایلام اجرا نشده است. بنابراین بر ان شدیم مطالعه ای مقطعی مبتنی بر جمعیت با عنوان بررسی شیوع استرس، اضطراب و افسردگی  در جمعیت شهر ایلام و عوامل موثر بر ان را انجام دهیم.  


خلاصه روش اجرای طرح:
این یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی خواهد بود که بر روی ۱۳۵۰ نفر فرد ساکن شهر با استفاده از نمونه گیری stratified cluster random sampling در ایلام اجرا خواهد شد. در ابتدا شهر ایلام به ۱۰ منطقه بر اساس مرکز جامعه سلامت اصلی تقسیم خواهد شد و سپس به صورت proportional to size از هر منطقه تعدادی خوشه به صورت تصادفی انتخاب خواهد شد. حجم نمونه در هر خوشه ۲۰ نفر در نظر گرفته شده است. بعد از مشخص شدن هر خوشه با مراجعه به آدرس آنها در ضلع جنوب غرب این خوشه قرار خواهد گرفت و سپس بصورت خلاف عقربه های ساعت شروع به نمونه گیری از خانوارها خواهد شد و تا اتمام حجم نمونه هر خوشه ادامه پیدا خواهد کرد. لازم به ذکر است که تمام افراد خانوار بالای ۱۵ سال وارد مطالعه خواهند شد. در این مطالعه از پرسش نامه DASS-۲۱ استفاده خواهد شد که سه حیطه افسردگی، استرس و اضطراب را میسنجد. داده های جمع اوری شده در نهایت کدبندی شدهو به وسیله نرم‌افزار stata انالیز خواهند شد.  برای توصیف داده های کمی از میانگین و انحراف معیار، و برای توصیف داده های کیفی از درصد استفاده خواهد شد. با استفاده از رگرسیون لجستیک چندگانه براساس معیار hosmer-lemeshow ارتباط هر کدام از متغیر ها با پیامد سنجیده خواهد شد و به مدل نهایی (full model) توسعه پیدا خواهد کرد.  سطح معنی داری ۰,۰۵ در نظر گرفته خواهد شد.
محقق اصلی احسان نظری،
دوره ۱۴۰۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده

سلامت روان به عنوان یکی از ارکان سلامتی و لازمه یک زندگی مفید، موثر و رضایت¬بخش فردی است و نقش مهمی در تضمین پویایی و کارآمدی هر جامعه ایفا می کند. در سالهای اخیر توجه به بهداشت روانی در کشور ابعاد تازه ای یافته است. از جمله طرح مطالعاتی تدوین سند سیاست ارتقای سلامت روان  جامعه (۱۳۹۴-۱۳۹۰)  مدیران، سیاست گذاران و خبرگان را به توجه بیشتر به موضوع پراهمیت سلامت روان در جامعه رهنمون نموده است. بویژه با توجه به نیاز روز افزون ساکنین مراکز روستایی و نقاط کم جمعیت به خدمات بهداشت روانی؛ در کشور برنامه های سودمندی برای زیر پوشش قراردادن این افراد از نظر ارائه خدمات یادشده صورت گرفته است.
از جمله اقدامات انجام شده، برنامه ادغام ارائه خدمات بهداشت روان در نظام مراقبتهای اولیه است. در حال حاضر بخش گسترده ای از مناطق دور و نزدیک کشور تحت پوشش این برنامه قرار دارند. یکی از جنبه های مهم برنامه ریزی جامع خدمات بهداشت روانی؛ ارزشیابی ارائه خدمات می باشد. لذا به جهت اهمیت و ضرورت بررسی برنامه های اجرا شده در استان ایلام؛ لذا جهت آگاهی از وضعیت اجرای این برنامه، ضرورت دارد تا مطالعاتی در زمینه ارزشیابی برنامه بهداشت روانی و میزان موفقیت برنامه در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده با تاکید بر ارزشیابی کیفی خدمات ارائه شده صورت گیرد.   
محقق اصلی علیرضا وسیعی، همکار اصلی مصیب مظفری، همکار اصلی معصومه اطاقی، همکار اصلی مریم پاکسرشت،
دوره ۱۴۰۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

جمعیّت افراد بالای ۶۰ سال در سال­های اخیر افزایش یافته است (۱)؛ به­طوری که در سال ۲۰۱۹ جمعیت آنها برابر با ۱ میلیارد نفر گزارش گردیده و انتظار می­رود که این آمار تا سال ۲۰۵۰ به بیش از ۱/۲ میلیارد نفر برسد(۲).
   اختلال شناختی خفیف، یک وضعیّت انتقالی بین سالمندی طبیعی و دمانس در سالمندی می­باشد. اختلال شناختی خفیف در ابتدا بر روی زندگی طبیعی افراد اثر ندارد. افراد می­توانند کارهای روزمره خود را به­طور طبیعی و مستقلانه انجام دهند. امّا با گذشت زمان، کاهش عملکرد شناختی و عملکرد حافظه باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی آن­ها می­گردد. اختلال در عملکرد شناختی باعث پرداخت هزینه­های بالای درمانی جهت مدیریت عوارض ایجاد شده از جمله اختلال توجّه، حافظه، زبان، جهت­یابی، انجام فعالیّت­ها، قضاوت و مهارت حل مساله در فرد سالمند می­شود.
   برای تشخیص اختلال شناختی خفیف، ۴ علامت روانی- عصبی به  عنوان پروفایل اختلال شناختی خفیف در افراد سالمند تایید شده اند که این علائم شامل بی­قراری، آپاتی، افسردگی و اضطراب می­باشند (۳). یکی از مهم­ترین یافته­های افتراقی دمانس از اختلال شناختی خفیف، وجود افسردگی می­باشد که به­عنوان یک عامل خطر برای پیشرفت اختلال شناختی خفیف به سمت دمانس تلقی می گردد. از آنجایی که دمانس مرحله­ی نهایی اختلال شناختی می­باشد، درمان خاصی برای آن وجود ندارد. لذا بهترین راه مدیریت آن، پیشگیری و توجّه بر اختلال شناختی خفیف جهت مدیریت عوارض آن در سالمندان می­باشد. زیرا اختلال شناختی خفیف به­عنوان یک چالش بزرگ در سالمندان شناخته شده است (۴). اخیراً روش­های مداخله­ای برای درمان اختلال شناختی خفیف به­صورت درمان دارویی و درمان غیردارویی پیشنهاد شده اند. مروزه از بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوترهای هوشمند به همراه بازی­های رایانه­ای ، به­عنوان یک درمان توان­بخشی در افراد سالمند پیشنهاد شده است (۵). از مزایای استفاده از بازی­های ویدیویی جهت نائل شدن به اهداف توان­بخشی می­توان به دسترسی آسان، داشتن هزینه فایده، پذیرش بیشتر در افراد سالمند و کمتر بودن عوارض در مقایسه با مصرف داروها اشاره کرد.  یکی از اهداف مهم یادگیری، توانایی حل مساله می­باشد. توانایی حل مساله در جوامع سالمندی، عملکرد شناختی در سالمندان را مورد سنجش قرار داده و به­عنوان یک معیار معتبر، بازخورد عملکردهای یادگیری را نشان می­دهد  اختلال در توانایی حل مساله باعث افزایش ناتوانی گردیده و غلبه بر مشکل را سخت نموده و ماحصل آن بر فعالیت­های فردی تأثیرگذار است (۶).
   امروزه، محققان زیادی باور دارند که داشتن مهارت­های فردی، به­ویژه مهارت حل مساله، افراد را برای تصمیمات زندگی و مدیریت بحران­های استرس­زا کمک می­کند. با توجه به اینکه بازی های ویدیویی بر بهبود وضعیت تعادل، خطر سقوط، کیفیت زندگی و انزوای اجتماعی در سالمندان موثر بوده اند، تا کنون مطالعه ای صورت نگرفته است که تاثیر بازی های ویدیویی را بر عملکرد شناختی و توانایی حل مساله در سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف، مورد بررسی قرار دهد. لذا در این پژوهش هدف آن است که بررسی شود آیا بازی های ویدیویی بر عملکرد شناختی و توانایی حل مساله در سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف موثر هستند یا خیر.
 
محقق اصلی رضا پاکزاد، همکار اصلی کورش سایه میری، همکار اصلی ماندانا ساروخانی، همکار اصلی رضا ولیزاده، همکار اصلی نورالله یادگاری، همکار اصلی مرضیه رستم خانی، همکار اصلی عباس ملکی،
دوره ۱۴۰۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده


میزان بروز خودکشی در استان ایلام در سال ۱۴۰۰، حدود هفده در صد هزار نفر بود که بیش از سه برابر میزان کشوری است. این میزان در برخی از بخش ها  مانند هلیلان حدود ۳۵  در صدهزارنفر بود. متاسفانه استان ایلام دارای بیشترین میزان بروز خودکشی در کشور هست و بیشترین علت خودکشی اختلافات خانوادگی ذکرشده است. الگوی خودکشی در استان ایلام متفاوت از الگوی خودکشی در جهان و ایران هست به‌طوری‌که احتمال مرگ در اقدام کنندگان به خودکشی در استان ایلام حدود دو برابر آمار جهانی هست. همچنین در آمارهای جهانی میزان بروز خودکشی در مردان بیشتر از زنان هست، اما در استان ایلام برعکس این موضوع صادق هست.
استان ایلام یکی از استانهای  است که همواره رتبه اول تا سوم خودکشی در کشور را دارا می باشد و متاسفانه در طی ۵ سال گذشته روند خودکشی در استان ایلام یک روند صعودی داشته است(گزارش سایه میری ).برای پیشگیری از خودکشی وکاهش روند آن، نیاز به انجام مداخله در مدارس، دانشگاه ها و جامعه می باشد. در حال حاضر افرادی که اقدام به خودکشی می نمایند و افرادی که در معرض خطر خودکشی هستند مورد حمایت قرار نمی گیرند و مداخله موثر و برنامه ریزی شده ای در مورد آنها انجام نمی شود. حدود ۲۲% درصد افرادی  که اقدام به خودکشی می نمایند افرادی هستند که قبلا حداقل یک بار اقدام به خودکشی نموده اند، بنابرین نیاز است که این افراد و خانواده آنها مورد مشاوره روانشناسی وروانپزشکی قرار گیرد تا از اقدام جدید خودکشی در آن ها و خانواده هایشان جلوگیری شود.
یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از خودکشی شناسایی افرادی است که دارای افکار خودکشی ،افسردگی و اضطراب شدید هستند، بنابراین برای پیشگیری از خودکشی باید افرادی که دارای افکار خودکشی، افسردگی و اضطراب شدید هستند شناسایی شوند و عواملی که می توانند بر روی افکار خودکشی، افسردگی و اضطراب تاثیر گذار هستند شناسایی و درمان نماییم. با توجه به بالا بودن هزینه های مشاوره روانشناسی و روانپزشکی و پایین بودن درآمد اکثر افراد اقدام کننده به خودکشی و افراد در معرض خطر خودکشی، بایداز طریق دانشگاه علوم پزشکی  افراد در معرض خطر مورد حمایت درمانی قرار بگیرند تا از اقدام به خودکشی مجدددر آنها جلوگیری شود. از این رو مطالعه ای به منظور طراحی و اجرای برنامه جامع مداخله و پیشگیری از خودکشی در استان ایلام در سال ۱۴۰۲   تا ۱۴۰۵طراحی کرده ایم. هدف از این مطالعه کاهش میزان خودکشی موفق به میزان ۱۰% و اقدام به خودکشی به میزان ۱۵% در پایان برنامه است.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb