Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1402.211
گروه آموزشی فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده: (184 مشاهده)
Renin–angiotensin system (RAS) علیرغم تاریخچه طولانی که از کشف آن می گذرد همچنان از حیطه های تحقیقاتی است که کشف
تداخل بین اجزاء این سیستم از موضوعات مورد علاقه محققین می باشد. RAS شامل گیرنده های مختلف با پاسخ های عروقی متفاوت است. علاوه بر AT1، دو گیرنده دیگر نیز وجود دارد. گیرنده آنژیوتانسین II 2 (AT2) و گیرنده آنژیوتانسین (1-7) (Mas) در RAS که وابسته به جنسیت هستند و نقش این گیرنده ها در زنان نسبت به مردان اهمیت بیشتری دارند (1). فعالیت سیستم رنین آنژیوتانسین (RAS) در میان مواد وازواکتیو از آن جهت حائز اهمیت می باشد که با انقباض شریانچه وابران از طریق گیرنده نوع 1 آنژیوتانسین(AT1) موجب کاهش پرفیوژن کلیه و در نتیجه هیپوکسی بافت توبولواینترستیشیال پایین دست می شود (2). لذا نقش RAS و عوامل تشکیل دهنده آن و یا حتی عوامل موثر بر آن در فرایند ایسکمی-رپرفیوژن کلیوی دارای نقش ویژه ای است. گیرنده AT1 جزء گیرنده های متصل به G پروتئین(GPCRs) است که 7 بار عرض غشاء را طی می کند.G پروتئین آن از نوع Gqولی فاقد فعالیت تیروزین کینازی ذاتی است(3). اتصال آنژیوتانسین II به این گیرنده فسفولیپاز C (PLC) را فعال و سبب تجمع اینوزیتول تری فسفات(IP3) و دی آسیل گلیسرول(DAG) می شود. IP3 با افزایش غلظت کلسیم داخل سلول موجب انقباض سلول عضله صاف عروق و ترشح آلدوسترون از بخش قشری آدرنال می شود.DAG با فعال کردن پروتئین کیناز C (PKC) و نهایتاً فسفریلاسیون برخی پروتئینها در این مسیر موجب انقباض عروقی و رشد سلول می شود(3).
کلیه نقش مهمی را در تنظیم فشار شریانی و حجم مایعات بدن در ارتباط با RAS دارد(4). با این وجود نقش دپرسور این سیستم در تنظیم عملکرد کلیه در شرایط فیزیولوژیک و بیماری به خوبی شناخته نشده است (5, 6). گیرنده نوع 2 آنژیوتانسینII(AT2)و گیرنده Mas جزء بازوی دپرسور RAS می باشند (5, 6). آنژیوتانسینII یک هورمون اکتاپپتیدی و یکی از اجزاء فعال RAS می باشد. در تنظیم آب و الکترولیت ها نقش دارد و توسط اتصال به رسپتورهایش ایفا نقش می نماید
رنین ( یک اندوپپتیداز است) ، آنژیوتانسینوژن را به دکاپپتید آنژیوتانسین (Ang I) I تقسیم می کند که به نوبه خود توسط آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) ، که یک یک متالوپپتیداز روی است ، به اکتاپپتید Ang II تقسیم می شود. Ang II متعاقباً توسط ACE2 ، همولوگ ACE ، به Ang- 1-7)) تقسیم می شود(7). Ang II می تواند به گیرنده های مرتبط با پروتئین GPCRs G از جمله گیرنده Ang II نوع 1 (AT1R) و گیرنده Ang II نوع 2 (AT2R) متصل شده و رسپتور mas را فعال کند. فعال شدن AT1R نه تنها منجر به انقباض عروق می شود بلکه احتباس الکترولیت ها و آب از طریق کلیه ، بلکه باعث التهاب ، تکثیر و فیبروز می شود (8).
در مقابل ، فعال سازی AT2R و واسطه های رسپتور mas اثرات متضاد از جمله گشاد کننده عروق ، ضد تکثیر ، آنتی اکسیدان ، ضد التهاب و ضد فیبروتیک دارد (8). آنژیوتانسین 7-1 (یک هپتا پپتید فعال بیولوژیکی) درون زاد در کلیه گونه های مختلف در سطوح بافتی ای که قابل قیاس با آنژیوتانسینII است بیان می گردد(9).
این پپتید یک جزء مطرح وازواکتیو RAS است که با توجه به اثرات وازودپرسوری، وازودیلاتوری و آنتی هیپرتانسیو آن، در خنثی نمودن عملکردهای فیزیولوژیک آنژیوتانسینII نقش دارد (10). کلیه به دلیل عوامل متعددی همچون تروما، عفونت، مسمومیت شدید، واکنش به داروها و یا عوارض ناشی از جراحی ها(از جمله پیوند کلیه) آسیب دیده و دچار اختلال در عملکرد میشود و نهایتا آسیب حاد کلیه (AKI) اتفاق میافتد(11)، که در بیمارستان ها و مراکز درمانی در کشورهای در حال توسعه با مرگ و میر بالایی همراه است. روزانه حدود 35% از بیماران بخش های مراقبت های ویژه، مبتلا به AKI میشوند(12). عدم تعادل در مواد وازواکتیو بخصوص مواد وازوکانستریکتور داخل کلیوی حتی با وجود یک ساختار توبولی سالم در ایجاد هیپوکسی مزمن بخصوص در مراحل ابتدایی بیماری های کلیوی قبل از پیشرفت تغییرات هیستولوژیکی در بافت توبولواینترستیشیال دخالت دارد(2) . از جمله مواد وازواکتیو بیشماری که در پاتوفیزیولوژی رگ ها مهم است آنژیوتانسین II می باشد، که به سبب اعمال متعددش در بیماریها هدف درمان قرار می گیرد (13).
سیس پلاتین (CP) به عنوان یک داروی ضد سرطان برای درمان تومور جامد در محیط های بالینی شناخته می شود، اما عارضه جانبی اصلی آن سمیت کلیوی است. CP ممکن است بر اجزای RAS تأثیر بگذارد و گزارش شده است که آنتاگونیست AT1R با افزایش نرخ فیلتراسیون گلومرولی (GFR) و جریان خون کلیوی (RBF) نقش محافظتی در برابر سمیت کلیوی ناشی از CP دارد(14)به نظر می رسد که
مهار مسیرهای وازوپرسور RAS در کلیه پس از CP در موش های صحرایی نر نقش محافظتی دارد(15)
بنابراین، برای درک بهتر و شفاف کردن نقش سیستم رنین انژیوتنسین در سمیت کلیوی ناشی از سیس پلاتین، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش سیستم رنین-آنژیوتانسین در مدل سمیت کلیوی ناشی از سیس پلاتین انجام خواهد شد.
نوع مطالعه:
مرور سیستماتیک و متاآنالیزیس |
موضوع پروپزال:
سایر.... دریافت: 1402/6/5 | پذیرش: 1402/8/20 | انتشار: 1403/6/10