Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1395.096
مرکز تحقیقات آسیبهای روانی و اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
چکیده: (1015 مشاهده)
سوانح ترافیکی از مهمترین مشکلات در دنیا به ویژه کشورهای در حال توسعه است. در اثر حوادث ترافیکی سالانه هزاران نفر به ویژه از گروه های جوان و نان آور خانور جامعه جان خود را از دست داده یا دچار مصدومیت و معلولیت جسمی روحی و روانی می شوند که ممکن است تا آخر عمر نیز ماندگار باشد. روند رو به رشد استفاده از وسایل نقلیه موتوری و افزایش میزان مواجهه مردم با انواع خودرو ها سبب افزایش روزافزون سوانح ترافیکی و در نتیجه موارد مرگ ومیر و مصدومیت شده است. بخش های مختلف جامعه به نوعی درگیر سوانح ترافیکی هستند که در این بین جوانان و میانسالان به سبب شرایط و فعالیت آنها و نقش آنها در امور مختلف جامعه در معرض خطر هرچه بیشتر عوارض سوانح ترافیکی هستند. کاربران راه شامل رانندگان، سرنشینان وسایل نقلیه و عابران پیاده نیز متناسب با نقش آنها در استفاده از وسایل نقلیه و نوع مواجهه با ترافیک بصورت متفاوتی تحت تاثیر سوانح ترافیکی قرار می گیرند.
عوامل مختلف مربوط به شخص، محیط، راه و وسیله در پیدایش و شدت عوارض و مصدومیت های حاصل از سوانح جاده ای تاثیرگذار می باشند. مطالعات مختلف نقش عواملی همچون سن، جنسیت، تحصیلات، رعایت مقررات و استفاده از تجهیزات ایمنی مانند بستن کمربند را در پیشگیری و کاهش سوانح و مصدومیت ناشی از آن نشان داده اند. همچنین شرایط اقلیمی و مهندسی راه بعلاوه رعایت استاندارد در ساخت وسایل نقلیه موتوری در پیدایش تصادفات و شدت عوارض و مصدومیت های ناشی از آن نقش مهمی دارند.
یکی از اقدامات مهم و اساسی برای انجام مداخلات موثر و کارآمد، شناخت وضعیت دقیق از رخداد سوانح ترافیکی و توزیع انواع مصدومیت ها در جامعه و کاربران راه است. با این اقدام و شناخت هرچه بیشتر گروه های آسیب پذیر امکان پیدا کردن راه های کاهش و کنترل تصادفات بهتر شناخته می شود و امکان مداخلات نیز آسانتر خواهد بود. با توجه به اینکه استان ایلام نیز شاهد بروز موارد روزافزون سوانح ترافیکی و مرگ و میر ناشی از آن است، این تحقیق با هدف بررسی الگوی مرگ و میر ناشی از سوانح ترافیکی در استان ایلام در طی سال های 92-1388 پیشنهاد می شود.
نوع مطالعه:
مقطعی (Cross sectional) |
موضوع پروپزال:
علوم بهداشتی دریافت: 1397/10/10 | پذیرش: 1397/12/10 | انتشار: 1401/12/10