دوره 1403، شماره 4 - ( زمستان 1403 1403 )                   جلد 1403 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MEDILAM.REC.1400.122

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Qaderi I, Babakhani A, jalilian N, Hashemi P. The assessment of etiology and severity of burn injuries in children under 12 years old admitted to Imam Khomeini Hospital, Ilam, 1395-9. Journal title 2025; 1403 (4)
URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1414-fa.html
قادری اسماعیل، باباخانی آذر، جلیلیان نرگس، هاشمی پریا. بررسی اتیولوژی سوختگی و شدت آن در کودکان کمتر از 12 سال بستری در بیمارستان امام خمینی ایلام در سال‌های 9-1395. عنوان نشریه. 1403; 1403 (4)

URL: http://newresearch.medilam.ac.ir/article-1-1414-fa.html


دانشجو پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.
چکیده:   (280 مشاهده)
آسیب­های ناشی از سوختگی در کودکان شایع است و اغلب پیامد­های تخریب کننده دارد؛ اگر چه این آسیب­ها به طور عمده قابل پیشگیری­اند، ولی داده­های دقیق و مناسب در رابطه با آنها کم و ناکافی هستند. سوختگی­ها از مهمترین حوادث و سوانح مرتبط با سلامت انسان هستند که به دلیل عوارض شدید و میزان مرگ و میر بالا بسیار مورد توجه می­باشند. مطالعات گزارش کرده­اند که سوختگی­ها عامل حدود 5 درصد از مجموع کل بیماران بیمارستانی در هر زمان می­باشند. سوختگی پنجمین علت مرگ ناشی از حوادث در آمریکاست. در ایران، سوختگی در کودکان نسبت به سایر گروه­های سنی شیوع بیشتری دارد. در مطالعه­ای که در تهران در سال 1381 انجام گرفت بیشترین میزان سوختگی در کودکان در سنین 5 و زیر 5 سال بود و میزان مرگ و میر کودکان 8/4 درصد گزارش شد که این میزان در افراد دچار سوختگی با کل سطح بدن [1](TBSA) بیشتر، بالاتر بوده است (1).
کودکان کمتر از 5 سال به خاطر حس کنجکاوی نامحدود ذاتی برای کنکاش در محیط، شیوه واکنش، تحرک زیاد و عدم تجربه در درک خطرها مستعدترین گروه برای آسیب­های حرارتی بوده و بیان شده است که در کودکان آسیب­های کشنده بیشتر ناشی از سوختگی شعله و آسیب تنفسی همراه با آن است. نوع عامل ایجاد کننده سوختگی و همچنین درجه سوختگی از مهم ترین عوامل مطرح در سوختگی هستند (1).
سوختگی­ها خود از لحاظ شدت به انواع مختلفی تقسیم بندی می­شوند. سوختگی­های سطحی با ضخامت نسبی[2]، اپیدرم و سطوح فوقانی درم را گرفتار می­کنند و به سادگی به وسیله نمای صورتی و مرطوبشان و تولید تاولهای اختصاصی و حساسیت فوق العاده به تحریک­ها (حتی جریان هوا) قابل تشخیص هستند. این زخم­ها به وسیله تماس مختصر پوست با مایعات داغ یا شعله آتش اتفاق افتاده و تا دو هفته پس از ایجاد سوختگی، به طور خود به خود بهبود پیدا می­کنند. در سوختگی­های درجه دوم سطحی، پوست تا حدودی حالت الاستیکی خود را حفظ کرده، ولیکن بافت­های زیرین به شدت متورم شده و فشار نسوج اطراف محل سوختگی به مقدار متوسطی افزایش پیدا می­کند. زخم های با ضخامت نسبی عمیق[3] به زخم­هایی گفته می شود که بهبودی آنها به بیش از سه هفته زمان نیاز داشته باشد. سوختگی­های عمیق درم هنگامی اتفاق می­افتد که عضو در مایعات داغ غوطه ور شده یا سوختگی به وسیله شعله های آتش اتفاق بیفتد. سوختگی­های با ضخامت کامل یا درجه سوم به طور معمول به راحتی قابل تشخیص هستند. این سوختگی­ها بیشتر به وسیله تماس با مواد شیمیایی غلیظ، الکتریسیته با ولتاژ بالا و یا تماس طولانی با آتش و مواد سوزاننده ایجاد می شود (2-4).
تجزیه و تحلیل سوختگی و مشخص نمودن عامل ایجاد کننده آن خصوصاً از آنجایی که ممکن است به منظور درمان در سوختگی­های شیمیایی پادزهر نیاز باشد،  نقش مهمی را ایفا می­کند.
سوختگی­ها را می توان براساس عوامل مختلفی از جمله حرارتی ، شیمیایی ، برق و تشعشعات گروه بندی کرد. علت ایجاد سوختگی باید شناخته شود زیرا در هر مورد پروتکل درمانی مختلفی اعمال می­شود. سوختگی­های حرارتی که عمدتا در اثر عواملی همچون تماس مستقیم با لنگ های با حرارت بالا ، تماس با اجسام داغ، مایعات گرم یا بخارات داغ رخ می­دهد معمولاً دیده می­شوند. مدت زمان تماس و درجه حرارت، میزان آسیب سلول را تعیین می­کند. سوختگی شیمیایی در اثر اسید یا نمک­های قلیایی و محلول­های آن­ها رخ می­دهد. علاوه بر این عوامل، سوختگی همچنین می­تواند به دلیل جریان الکتریکی، تابش، اشعه ماورا بنفش و اشعه لیزر ایجاد شود. سوختگی­های جدی ناشی از سلاح­های شیمیایی و ... ، مواد منفجره و مواد قابل احتراق می­تواند در طول جنگ رخ دهد (5).
 
Total Body Surface Areas .[1]
. thickness partial Superficial [2]
thickness partial Deep .[3]
واژه‌های کلیدی: سوختگی، اتیولوژی، درجه سوختگی، کودکان
     
نوع مطالعه: سایر...... | موضوع پروپزال: کمیته تحقیقات دانشجویی
دریافت: 1400/1/17 | پذیرش: 1400/6/24 | انتشار: 1403/12/10

ارسال نظر درباره این پروپزال : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به مجری اصلی


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه جامع مدیریت اطلاعات تحقیقات، پژوهش و فناوری می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 All Rights Reserved | Technology and Research Information System

Designed & Developed by : Yektaweb